„Šis apdovanojimas skirtas kovojantiems ukrainiečiams. Tiems, kurie buvo priversti bėgti. Tiems, kurie neteko artimųjų ir draugų. Visiems tiems, kurie stojasi ir kovoja už tai, kuo tiki. Žinau, kad drąsūs Ukrainos žmonės nepasiduos, nepasiduosime ir mes“, – sakė Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola.

Ukrainiečių tautai atstovauja „jos prezidentas Volodymyras Zelenskis, jos išrinkti atstovai ir pilietinė visuomenė“, sakė R. Metsola.

Rusijai Ukrainoje vykdant „gryno teroro aktus“, sprendimas šių metų premiją skirti ukrainiečių tautai buvo priimtas Europos Parlamento politinių frakcijų bendru sutarimu, pridūrė ji.

Kaip rašoma pranešime, EP nariai pabrėžia, kad ukrainiečiai ne tik kovoja gindami savo namus, suverenitetą, nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą, bet ir gina laisvę, demokratiją, teisinę valstybę ir Europos vertybes „prieš brutalų režimą, kuris siekia pakenkti mūsų demokratijai, susilpninti ir suskaldyti mūsų Sąjungą“.

Į premiją šiemet taip pat pretendavo vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „Wikileaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as, laikomas griežto režimo kalėjime Britanijoje ir ginčijantis Vašingtono reikalavimą išduoti jį Jungtinėms Valstijoms, kurios jį nori teisti už paslapčių apie karus Irake ir Afganistane atskleidimą.

Į pretendentų „trumpąjį sąrašą“ buvo įtraukta ir 2018 metais įkurta Kolumbijos Tiesos komisija, tirianti žiaurius nusikaltimus, įvykdytus per penkis 2016-aisiais pasibaigusio konflikto dešimtmečius.

Sacharovo premiją už minties laisvę Europos Parlamentas kasmet skiria žmonėms, reikšmingai prisidėjusiems prie kovos už žmogaus teises ar demokratiją.

Pernai Sacharovo premiją laimėjo kalinamas Rusijos opozicijos aktyvistas, prezidento Vladimiro Putino kritikas Aleksejus Navalnas, 2020 metais išgyvenęs bandymą jį nunuodyti sovietų sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją