Tarptautinė grupė „Informnapalm“ pradėjo kurtis 2014-ųjų pavasarį, beveik iškart, kai prasidėjo Maskvos agresija prieš Ukrainą – 2014-ųjų kovo 2 dieną savanoriai užfiksavo pirmus rusų įvykdytus užgrobimus vėliau aneksuotame Krymo pusiasalyje.

„Informnapalm“ – visuomeniniais pagrindais veikianti tarptautinė vertėjų, žurnalistų, karinių analitikų, interneto tinklaraštininkų bendruomenė iš Ukrainos, Baltarusijos, Gruzijos, Sirijos, Europos Sąjungos šalių, Jungtinių Valstijų, net Pietų Afrikos Respublikos.

Kibernetinės erdvės aktyvistų teigimu, įsilaužimas į rusų propagandos mašiną įvykdytas pagal projektą, skirtą priversti Rusiją išeiti iš Donbaso ir laikytis Minsko susitarimų, rašo informnapalm.org.

Kibernetinės atakos nutaikytos vien tik į tuos rusų propagandos elementus, kurie atsakingi už informacijos, susijusios su kariniais Rusijos nusikaltimais Ukrainos teritorijoje, nuslėpimą.

Primename, kad ši operacija pradėta vykdyti gegužės 25 d., pirmieji rezultatai pasirodė birželio 5 d. ir, aljanso atstovų teigimu, tęsis iki tos akimirkos, kol paskutinis rusų karys nebus palikęs Ukrainos teritorijos.

Įsilaužus buvo išpublikuoti anketiniai visų „Pervyj kanal“ televizijos kanalo darbuotojų duomenys.

Be to, kaip teigia programišiai, atsirado galimybė įsilaužti į tų darbuotojų elektroninio pašto dėžutes ir debesų saugyklas. Teigiama, kad šio kanalo darbuotojai pasižymėjo kuriant ir vystant agresyvią propagandą prieš Ukrainą ir jos piliečius.

Derėtų pastebėti, kad šią savaitę „InformNapalm“ savanoriai-žvalgybininkai išpublikavo tyrimą, paremtą medžiaga, kurią perdavė kibernetiniai aktyvistai.

Šioje medžiagoje atskleista informacija apie „Pervyj kanal“ žurnalistą Sergejų Zeniną.

Remiantis programišių pateikta informacija, bendras „nulaužtų“ duomenų kiekis – 116,4 gigabaitų, o tinkamai juos išanalizavus jie galėtų būti panaudoti kaip įrodymai tarptautiniuose teismuose prieš Rusiją.

Taip pat skelbiamas ir įsilaužimo į portalą faktą patvirtinantis vaizdo įrašas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1383)