Kai Donecko miesto teismo posėdžio pirmininkas ruošėsi paskelbti, kiek metų kalėjimo jai skirta, N.Savčenko uždainavo ukrainiečių liaudies dainą.

Teisėjas turėjo nutraukti nutarties skaitymą ir paskelbti pertrauką.

Vėliau paskelbta, kad N. Savčenko skirta 22 metų laisvės atėmimo bausmė. Dar jai skirta 30 tūkst. rublių dydžio bauda dėl nelegalaus Rusijos sienos kirtimo.

Prokuroras buvo reikalavęs pasiųsti N. Savčenko už grotų 23 metams.

„N. Savčenko skirta 22 metai laisvės atėmimo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jos advokatas Markas Feiginas.

„Teismas neturi pagrindo netikėti kaltintojų liudytojų duomenimis“, – Pietų Rusijos Donecko mieste sakė teisėjas Leonidas Stepanenka.
Tyrėjų įrodymai esą yra patikimi ir objektyvūs.

Į bausmės laiką įskaičiuotas laikas nuo 2014 metų birželio 30 dienos, kurį ji praleido nelaisvėje iki nuosprendžio paskelbimo .

Todėl kolonijoje N.Savčenko turės kalėti 20 metų.

Remiantis teismo nuosprendžiu, N.Savčenko skirta 18 metų laisvės atėmimo bausmė, pripažinus ją kalta dėl dviejų Rusijos valstybinio transliuotojo VGTRK žurnalistų žūties, 10 metų – už pasikėsinimą į Luhansko srities gyventojų gyvybes, taip pat 80 tūkst. rublių bauda, kuri buvo sumažinta iki 30 tūkst. rublių, už neteisėtą sienos kirtimą, atsižvelgiant į tai, kad nuo 2014 metų birželio 30 dieną ji laikoma areštinėje.

„Sudėjus bausmes, Nadeždai Savčenko (nuspręsta) skirti 22 metų laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant bendro režimo kolonijoje. Bausmės atlikimo terminą pradėti skaičiuoti nuo 2016 metų kovo 21 dienos, (į bausmės terminą) įskaitant laikotarpį nuo 2014 metų birželio 30 dienos iki 2016 metų kovo 20 dienos“, – paskelbė teisėjas Leonidas Stepanenka.

Teismas nustatė, kad teisiamoji su grupe asmenų dalyvavo sąmoksle nužudyti žurnalistus Igorį Korneliuką ir Antorną Vološiną, taip pat pasikėsino į VGTRK operatoriaus Viktoro Denisovo gyvybę ir neteisėtai kirto sieną.

Prokurorai tikina, jog N. Savčenko 2014-ųjų vasarą Donbase koordinavo Ukrainos pajėgų ataką, per kurią žuvo du rusų žurnalistai. Lakūnė kaltinimus atmeta ir sako, kad prorusiški separatistai ją sulaikė dar prieš ataką, o vėliau jėga nugabeno į Rusiją.

Advokatai taip pat remiasi Ukrainos tarnybų informacija – esą pagal N. Savčenko mobiliųjų telefonų buvimo vietą nustatyta, kad pilotė iš ten negalėjo koordinuoti bombardavimų.

Kai kurie apžvalgininkai mano, jog Rusija ateityje N. Savčenko gali pasiūlyti išmainyti į Ukrainoje kalinamus rusų pareigūnus.

N.Savčenko tarnavo Ukrainos savanorių batalione, kuris kovėsi su Rusijos remiamais separatistais; 2014 metų liepą separatistai ją sučiupo, o netrukus Ukrainos karo lakūnė atsidūrė Rusijoje.

Pasak Rusijos prokuratūros, anuomet N.Savčenko koregavo artilerijos ugnį, per kurią netoli sienos su Rusija žuvo du žurnalistai ir keli civiliai.

Ukrainos vyriausybė tvirtina, kad N.Savčenko yra karo belaisvė ir turi būti paleista pagal paliaubų Ukrainos rytuose susitarimo sąlygas.

Jos advokatas Ilja Novikovas pareiškė, kad Ukrainos generalinė prokuratūra ketina pradėti bylą prieš Rusijos teisėjus, paskelbusius nuosprendį Nadijai Savčenko.