Į antiteroristinės operacijos zoną Rytuose išvyko dar vienas batalionas iš Vakarų Ukrainos. Daugiau nei šimtas nacionalinės gvardijos karių – savanoriai.

Paskelbus dar vieną dalinę mobilizaciją, kariaujančiųjų motinos surengė piketą, reikalaudamos nesiųsti sūnų į karą. Lig šiol kovose su prorusiškai nusiteikusiais maištininkais žuvo daugiau nei 400 Ukrainos karių.

„Matome, kad jokio taikaus sureguliavimo nėra. Matome, kad ir visas pasaulis nerimauja, nes Ukraina – Europos centre. Baisiausia tai, kad į karą imami mūsų sūnūs, vyrai. Mano sesers vyro giminaitis grįžo ką tik iš Slovjansko. Žuvo jo draugai – kiek mes jaudinomės“, – sako ukrainietė Julija.

„Mano giminaitis kariauja, vaikinai mūsų žūsta, motinos verkia. Laidojam didvyrius, bet gyvenimas vistiek eina į priekį. Vieni gimsta, kiti miršta“, – sako ukrainietė Ruslana.

Naujas batalionas – menkai aprūpintas. Gyventojai ir verslininkai paaukojo pinigų, už kuriuos nupirkta tik trečdalis reikalingų neperšaunamų liemenių, žiūronų, šalmų ir maisto.

Tačiau Ukrainos armija turėtų gauti paramos iš Kanados – neperšaunamų liemenių, balistinių akinių, medikamentų, palapinių.

„Prieš tris mėnesius mūsų armijos praktiškai nebuvo.Tai, kaip ji dabar aprūpinta – tai paprastų ukrainiečių nuopelnas. Bet mūsų valdžia nerangi. Žmonės armijai sudėjo po 5 grivinas, surinko 120 milijonų, o valdžia tris mėnesius sprendė, kaip tuo pinigus panaudoti“, – sako ukrainietis Volodymyras.

„Jeigu tu nenori maitinti savo armijos, tai maitinsi svetimą. Daug problemų turime, jos susiję su Rusijos specialiųjų tarnybų veikla Ukrainos armijoje, – sako Ivano Frankivsko meras Viktoras Anuškevičius. – Kariniai daliniai išgrobstyti, už kapeikas parduotas turtas, žemė“.

„Ukrainą reikia apginti. Bet svarbu, kad ir Rytuose gyvenantys vyrai ją gintų. Mes tai ginsime, jeigu reikės eisiu ir aš į karą“, – sako ukrainietis Igoris.

Jungtinių Tautų atstovai skelbia, kad Rytuose nuo antiteroristinės operacijos pradžios žuvo daugiau nei pusantro tūkstančio žmonių, beveik puspenkto tūkstančio sužeistų.