Į Kijevo nacionalinį operetės teatrą paminėti Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo rinkosi Ukrainos visuomenės ir kultūros veikėjai, ambasadoriai, vietos lietuvių bendruomenė.

„Didžiuojamės tuo, ką mums pavyko pasiekti per tuos 25 atkurtos nepriklausomybės metus. Esame laisva, demokratiška, inovatyvi, atvira ir kurianti valstybė, patikima ES, NATO ir kitų tarptautinių organizacijų narė“, – kalbėjo Lietuvos laikinasis reikalų patikėtinis Ukrainoje Gvidas Kerušauskas.

„Norėčiau padėkoti visai Lietuvos tautai už aiškią ir tvirtą poziciją palaikant Ukrainą, mums kovojant už nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą. Už Jūsų ir mūsų laisvę“, – sakė Lietuvos garbės konsulas Dniepropetrovske Vitalyjus Pivniakas.

Pasak ukrainiečių, Lietuva – pavyzdys, kaip šalis, turinti pilietinę visuomenę, gerbianti tradicijas, puoselėjanti demokratiją.

„Man asmeniškai Lietuva, tai – pavyzdys mūsų Ukrainai, kuri per 25 metus irgi galėjo tapti laisva, jeigu šalyje būtų aktyviau vykdytos reformos. Mes jau seniai turėjome diversifikuoti energetikos rinką, tapti politiškai ir ekonomiškai nepriklausomi, plėtoti kultūrą, be kurios šalis neišgyvens ir siekti tikros nepriklausomybės“, – kalbėjo Taraso Ševčenkos muziejaus direktoriaus pavaduotojas Michailo Zubaras.

Vietos lietuviai sako, kad ukrainiečiai visuomet gerbė lietuvius, o dabar pagarba dar labiau išaugo.

„Lietuviai visada buvo mėgiami ir gerbiami. O pastaruoju metu ypač, todėl kad Lietuva taip besąlygiškai palaiko Ukrainą jos kovoje. Dabar ir lietuviams yra lengviau, nes ukrainiečiai žiūri kaip į draugus ir mes esame kaip Lietuvos pasiuntiniai Ukrainoje. Lietuva tai vis dėlto yra Tėvynė“, – dėstė Kijevo Maironio lietuvių kultūros draugijos narė Aušra Taranenko.

„Mes lietuviai savo kultūra parodome, kad esame lietuviai ir palaikome Ukrainą. Mūsų draugija dažnai čia Ukrainoje dalyvaujame su savo koncertais“, – pasakojo Kijevo Maironio lietuvių kultūros draugijos narė Liongina Gajevskaja.

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimas trečiadienį minėtas Dniepropetrovske, Lvove, Ivano-Frakivske, Odesoje.

Lietuvą pasveikino ir Slaviansko (Ukraina) jaunimas: