Nepabūgę šalto lietaus, apie 3 000 žmonių reikalavo, kad šalis atsigręžtų į Vakarus, tolyn nuo suartėjimo su Maskva, kuris atrodo priimtinesnis prezidentui Viktorui Janukovyčiui. Tą pačią dieną Ukrainoje buvo minimos Oranžinės revoliucijos, per kurią buvo atšaukti suklastotų prezidento rinkimų rezultatai ir į valdžią atėjo provakarietiška vyriausybė, metinės.

Panašūs mitingai vyko ir kituose Ukrainos miestuose, ir dar didesnę demonstraciją planuojama surengti Kijeve sekmadienį. Šį savaitgalį vyksiantys mitingai taip pat taps opozicijos stiprybės išbandymu; kai kurie net viliasi, jog masiniai protestai gali paskatinti V.Janukovyčių grįžti prie suartėjimo su ES.

„Privalome spausti tuos lyderius iki pat galo, kad sutartis būtų pasirašyta ateinančią savaitę, – sakė sunkiojo svorio bokso čempionas ir opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko. – Turime priversti juos ištesėti, ką pažadėjo.“

Vienas svarbus ES reikalavimas, iškeltas Ukrainai prieš pasirašant sutartį dėl laisvosios prekybos ir politinio bendradarbiavimo – paleisti kalinamą ekspremjerę Juliją Tymošenko – Oranžinės revoliucijos didvyrę ir pagrindinę V.Janukovyčiaus politinę priešininkę.

J.Tymošenko penktadienį sakė esanti pasiruošusi paraginti ES atsisakyti reikalavimo ją paleisti, jeigu tai įtikintų V.Janukovyčių pasirašyti asociacijos sutartį. ES šios pozicijos kol kas nekomentavo.

J.Tymošenko, kurios įkalinimą Vakarų šalys laiko politiškai motyvuotu, taip pat ragino ukrainiečius išeiti į gatves ir protestuoti prieš vyriausybės sprendimą.

„Ji visus ragina ateiti ir išreikšti savo pilietinę poziciją visų šalies miestų aikštėse“, – J.Tymošenko advokatas Serhijus Vlasenka sakė penktadienį.

ES atstovė sakė, kad V.Janukovyčius tebėra kviečiamas į Vilniuje vyksiantį viršūnių susitikimą, per kurį abi pusės planavo pasirašyti minėtą sutartį.

„Tvirtai tikime, kad Ukrainos ateitis tebeglūdi stipriuose ryšiuose su ES“, – sakė ES diplomatijos vadovės Catherine Ashton (Ketrin Ešton) atstovė Maja Kocijančič.

Ukrainos sprendimas sustabdyti pasiruošimus sutarties pasirašymui buvo didelė pergalė Rusijai, kuri agresyviai stengėsi sužlugdyti tą susitarimą ir išlaikyti Kijevą savo įtakos sferoje.

Ukrainos premjeras Mykola Azarovas penktadienį mėgino teisinti šį sprendimą parlamente, tačiau buvo nušvilptas opozicijos deputatų, kurie skandavo „Gėda“ ir mėtė popierius į jo ministrus.

M.Azarovas sakė, kad Ukraina negali sau leisti prarasti prekybos su Rusija ir užsiminė, kad ES nepasiūlė Ukrainai jokios kompensacijos. Jis taip pat skundėsi, kad Tarptautinio valiutos fondo (TVF) sąlygų, iškeltų mainais į šlubujančią Ukrainos ekonomiką gelbėjančią paskolą, neįmanoma išpildyti.

„Nematau visiškai jokios tragedijos, jeigu grįšime prie šio klausimo po šešių mėnesių“, – M.Azarovo žodžius penktadienio vakarą citavo naujienų agentūra „Interfax“.

Šiuo metu Ukrainos prekybos srautai yra padalyti maždaug apylygiai tarp Rusijos ir ES: per pirmus devynis šių metų mėnesius eksporto į ES apyvarta buvo 14,6 mlrd. JAV dolerių (37,4 mlrd. litų), o į Rusiją 21,1 mlrd. dolerių (54 mlrd. litų). Tuo tarpu importas iš Bendrijos sudarė 22,4 mlrd. dolerių (57,4 mlrd. litų), o iš Rusijos – 21,2 mlrd. dolerių (54,3 mlrd. litų), rodo Kijeve įsikūrusios investicijų bendrovės „Concorde Capital“ duomenys.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį Sankt Peterburge neigė, jog Ukrainai išsukinėjamos rankos, ir, priešingai, kaltino Europos Sąjungą „spaudimu ir šantažu“ Ukrainai.

„Artimiausiomis dienomis paaiškės, ar Ukraina ir jos vadovybė nusileis spaudimui ar sugebės pasipriešinti bei priimti pragmatišką poziciją valstybės naudai“, – sakė V.Putinas.

Per prezidento rinkimus 2010 metais V.Janukovyčius mažu skirtumu įveikė J.Tymošenko, bet jau kitais metais ši buvo nuteista kalėti septynerius metus apkaltinta įpareigojimų viršijimu, kai buvo premjerė.

Vašingtone Valstybės departamentas pranešė, kad valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris), dėl įtempto darbų tvarkaraščio, neatvyks gruodį į Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) posėdį Ukrainoje.

Baltieji rūmai taip pat pranešė, kad viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) penktadienį paskambino V.Janukovyčiui ir pasakė esąs nusivylęs Ukrainos sprendimu ir kad JAV yra įsitikinusi, jog integravimasis į Europą padės Ukrainai stiprinti demokratiją ir atkurti ekonominį klestėjimą.

Baltieji rūmai nurodė, kad Bidenas dar pasakė V.Janukovyčiui, jog JAV remia Ukrainos siekius integruotis į Europą.