Tai trečiadienį pranešė „Ukrinform“, remdamasi Ukrainos generalinio prokuroro biuru.

„Ukrainiečių vaikų išvežimo iš laikinai okupuotų Ukrainos teritorijų į vadinamąsias sveikatingumo stovyklas Baltarusijoje faktai ir aplinkybės šiuo metu tiriami kaip nurodyto baudžiamojo proceso dalis“, – pranešė Generalinio prokuroro biuras.

Pažymima, kad buvo iškelta baudžiamoji byla dėl daugiau kaip 19 tūkst. vaikų priverstinio išvežimo/deportavimo iš okupuotų Donecko, Luhansko, Zaporižios, Chersono ir Charkovo sričių, taip pat ir į Baltarusiją.

Anksčiau Baltarusijos opozicija pranešė, kad 2150 ukrainiečių vaikų, tarp jų – našlaičiai nuo 6 iki 15 metų, buvo išvežti į vadinamąsias sveikatingumo stovyklas ir sanatorijas Baltarusijos teritorijoje, Gomelio ir Minsko srityse.

Pasak opozicijos atstovų, iš Rusijos kontroliuojamų Ukrainos teritorijų vaikai autobusais buvo nuvežti į Rusiją, o vėliau traukiniu – į Baltarusiją.

Aliaksandras Lukašenka asmeniškai davė nurodymą perkelti našlaičius vaikus į Baltarusiją“, – sakoma pranešime.

Apsišaukėlio Baltarusijos prezidento biuras į žurnalistų paklausimą dėl paviešintų deportacijos faktų neatsakė.

„Ukrinform“ primena, kad Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) kovo mėnesį išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį dėl „neteisėtos Ukrainos vaikų deportacijos“.