Vienas naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistas sakė, kad kariai, atvažiavę šarvuotaisiais transporteriais į patikros postą kelyje netoli Chrestyščės kaimo, pasitraukė praėjus maždaug dviem valandoms.

Aidi šūviai

Anksčiau skelbta, kad į Slovjansko miestą važiuoja karinė technika, suka ratus kariniai sraigtasparniai, aidi šūviai – į miestą žengia Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

Pranešta, jog mieste skraido kariniai sraigtasparniai, kurie, specialistų teigimu, greičiausiai iš oro kontroliuoja karių ir technikos judėjimą. Kaip teigia liudininkai, į miestą net keliomis kryptimis juda Ukrainos kariuomenės šarvuočiai.

Naujausiais duomenimis Slovjanske žuvo 5 teroristai.

Slovjansko pakraščiuose gyvenantys žmonės sako, jog girdėti šūviai. Skelbiama, jog prie vienos gamyklos esančiame patikros poste separatistai padegė padangas.

V. Putinas grasina Ukrainai už kovą su teroristais

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas bando Ukrainos jėgos struktūrų operaciją prieš teroristus pateikti kaip „valdžios veiksmus prieš liaudį“, praneša news.liga.net.

Vladimiras Putinas įspėja Ukrainos valdžią, kad kova su separatistais Slovjanske turės pasekmes Ukrainai. Apie tai Rusijos prezidentas pareiškė kalbėdamas žiniasklaidos forume. 

Savo pareiškime V. Putinas bando pateikti Ukrainos jėgos struktūrų vykdomą operaciją prieš teroristus kaip „valdžios veiksmus prieš liaudį“.

„Valdžios veiksmai prieš Ukrainos liaudį turės pasekmių, įskaitant ir tarpvalstybinius Rusijos bei Ukrainos susitarimus. Jeigu Kijevo valdžia pradėjo naudoti kariuomenę prieš gyventojus Ukrainos viduje, tai labai rimtas nusikaltimas prieš savo liaudį“, - pareiškė Rusijos prezidentas.

„Tai ne įtempta fazė, o baudžiamoji operacija, kuri turės pasekmių žmonėms, kurie priima šiuos sprendimus, įskaitant ir tarpvalstybinius susitarimus“, - pridūrė jis.

Priminsime, kad diena anksčiau teroristai Slovjanske apšaudė Ukrainos Nacionalinės gvardijos sraigtasparnius. Šiandien Slovjanske Ukrainos kariuomenės ir Vidaus reikalų ministerijos pajėgos vykdo antiteroristinę operaciją.

Ukrainos kariai, palaikomi penkių šarvuotųjų transporterių, pravažiavo pro liepsnojantį paliktą sukilėlių patikros postą Slovjansko prieigose ir užėmė pozicijas prie įvažiavimo į miestą.

Šarvuočių kolona priartėjo keliu, vedančiu į Sviatogorską, kur, kaip pranešė vyriausybė, armija užėmė trečiadienį. Tuo tarpu kovotojai Slovjanske padegė sukrautas padangas, paskleidusias tirštus juodus dūmus.

Maždaug po pusvalandžio Ukrainos kariai perėmė kontrolę pozicijose netoli Chrestyščės kaimo. Ten šūvių nesigirdėjo.

Mieste girdėjosi šūviai, kai virš jo praskrido sraigtasparnis. Prorusiški kovotojai buvo matomi atsitraukiantys į gynybines pozicijas.

Separatistų atstovė Stella Choročiova sakė AFP, kad visiems civiliams buvo liepta išeiti iš kovotojų užimto administracinio pastato.

„Ginkluoti vyrai, vadovaujantys administracijos pastato gynybai, pasiliks“, – sakė ji.

Aukų skaičius auga

Dar vieną postą prie Slovjansko, esantį Charkovo kelyje, atakavo ukrainiečių kariuomenės pajėgos.

Apie tai praneša unian.net, remdamasis Kramatorsk.info informacija.

„Per susišaudymą žuvo trys žmonės separatistų pajėgose“, – rašoma pranešime. Tuo metu Ukrainos VRM skelbia, kad žuvo 5 žmonės.

Taip pat pranešama, kad ukrainiečių kariai jau užėmė postą.

Per antiteroristinę operaciją, kurią atliko Ukrainos VRM padaliniai ir Gynybos ministerija, sugriauti trys neteisėti ginkluoti postai šiaurės rytinėje Slovjansko miesto, Donecko srities dalyje.

Prie įvažiavimo į miestą separatistai pastatė iš viso septynis postus, informuoja unian.net.

Kaip pranešė VRM, per susidūrimą žuvo penki teroristai. Iš antiteroristinės operacijos vykdytojų sužeistas vienas karys.

Padegtas patikros postas

Slovjansko miesto, kurį kontroliuoja prorusiški separatistai, prieigose ketvirtadienį buvo girdimas šaudymas ir liepsnojo vienas sukilėlių įrengtas eismo patikros postas, pranešė vienas ten esantis naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Mieste, virš kurio skraidė sraigtasparnis, ginkluoti prorusiški separatistai traukėsi į gynybines pozicijas.

Vienas kovotojas sakė matęs septynis Ukrainos armijos šarvuočius netoli liepsnojančio patikros posto.

Ukrainos prorusiškų separatistų atstovas ketvirtadienį nurodė, kad ginkluoti sukilėliai liepė visiems civiliams palikti vietos tarybos pastatą rytiniame Slovjansko mieste, armijai pradėjus puolimą.

Ukrainos kariuomenės šarvuočiams įvažiavus į tą miestą, kovotojai buvo matomi atsitraukiantys į gynybines pozicijas.

Ukrainos kariai stiprina savo pozicijas netoli Slovjansko

Ukrainos kariai ketvirtadienį paryčiais stiprino naujas pozicijas už kelių kilometrų nuo separatistų kontroliuojamo Slovjansko miesto, pranešė vienas naujienų agentūros „Reuters“ korespondentas.

Dešimtys karių slepiamosiomis uniformomis, kai kurie su oro desantininkų atpažinimo ženklais, statė gynybinius įtvirtinimus iš smėlio maišų aplink bent šešis šarvuočius BMD ir pastatė palapinę netoli Malynivkos gyvenvietės, už maždaug 12 kilometrų į pietus nuo Slovjansko, prie pagrindinio kelio į rytinio regiono pagrindinį miestą Donecką.

Kariai ir policininkai budėjo patikros poste, tikrindami keliu važiuojančias transporto priemones. Šis karinis dalinys taip pat turėjo lengvųjų kulkosvaidžių ir prieštankinių ginklų.

Ukrainos vyriausybė paskelbė atnaujinanti „antiteroristinę operaciją“, siekdama susigrąžinti miestus ir vyriausybinius pastatus, kontroliuojamus prorusiškų separatistų, jeigu jie nenusiginkluos ir nepasitrauks, kaip numatoma sutartyje su Rusija, kuri prieš savaitę buvo pasirašyta Ženevoje, dalyvaujant Jungtinėms Valstijoms ir Europos Sąjungai (ES)

Tuo tarpu Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas pranešė, jog praeitą naktį Artemivsko karinės bazės, esančios už maždaug 40 km į pietryčius nuo Slovjansko, įgula atrėmė apie 70 žmonių puolimą, esą vadovaujamą Rusijos karių. Maskva neigia pasiuntusi savo karių į Ukrainą.

Per tą susirėmimą buvo sužeistas vienas ukrainietis karys.

A.Avakovas ketvirtadienį rašė socialiniame tinkle „Facebook“, kad pietrytinio Azovo jūros uostamiesčio Mariupolio tarybos pastatas „buvo atlaisvintas ir galėjo atnaujinti darbą“.

Ministras nurodė, kad tai pavyko atlikti be aukų, tačiau vietos naujienų portalas 0629.com.ua pranešė, kad penki žmonės, buvę tarp tą pastatą užėmusių separatistų, buvo sužeisti per susirėmimą su policija.

Apšaudyti sraigtasparniai

Balandžio 23 d., maždaug 18 val. 30 min. vietos laiku du Ukrainos Nacionalinės gvardijos karinės dalies sraigtasparniai patruliavo oro erdvėje aplink Donecko srities Slovjansko miestą.

Kaip UNIAN pranešė Nacionalinės gvardijos spaudos tarnyba, Raialeksandrovkos gyvenvietės rajone sraigtasparnius apšaudė nežinomi asmenys.

Šio incidento metu kariniams orlaiviams buvo padaryta nedidelių pažeidimų, bet jie nesutrukdė sėkmingai nutūpti. Sraigtasparnių įgulos nenukentėjo, rašo unian.net.