Kijevas detalių nepateikė, o Rusija tiesiogiai nekomentavo, bet dvi derybų dienos po praėjusį savaitgalį Prancūzijoje įvykusio trumpo prezidentų susitikimo, kuriuo buvo pralaužti ledai tarp P.Porošenkos ir Rusijos lyderio Vladimiro Putino, suteikė postūmį taikos žingsniams.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris Berlyne paskelbtame pareiškime sakė, kad pirmą kartą per kelis mėnesius matosi „tam tikra silpna šviesa tunelio gale“ dėl Ukrainos konflikto.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos paskelbtame trumpame pareiškime sakoma, kad Rusijos ir Ukrainos atstovai sekmadienį ir pirmadienį tris kartus buvo susitikę aptarti P.Porošenkos plano dėl to, kaip užbaigti prorusiškų separatistų sukilimą šalies rytuose.

„Šalys pasiekė abipusį supratimą dėl svarbių plano įgyvendinimo etapų ir dėl prioritetų sąrašo, kuris prisidės prie situacijos Ukrainos Donecko ir Luhansko regionuose deeskalavimo“, – sakoma jame.

Deryboms tarpininkauja Vienoje įsikūrusi Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO).

Beveik jokios P.Porošenkos plano ar derybų detalės neskelbiamos. Net nėra aišku, kas dalyvavo pirmadienio susitikimuose, tačiau Ukrainos užsienio reikalų ministerija nurodė, jog P.Porošenka dalyvavo sekmadienio derybose.

Prezidentas sekmadienį sakė, kad smurtas turi baigtis šią savaitę.

„Turime nutraukti kovas šią savaitę. Kiekviena diena, kai žūsta žmonės, kai Ukraina moka tokią didelę kainą, man yra nepriimtina“, – sakė P.Porošenka, kurį citavo prezidentūra.

Sekmadienio susitikime taip pat dalyvavo Ukrainos ambasadorius Vokietijoje Pavlo Klimkinas, ESBO generalinio sekretoriaus specialioji pasiuntinė Heidi Tagliavini ir Rusijos ambasadorius Ukrainoje Michailas Zurabovas.

P.Porošenka, kuris buvo prisaikdintas šeštadienį, paragino kasdien rengti Ukrainos, Rusijos ir ESBO trišalės „kontaktinės grupės“ susitikimus, o Užsienio reikalų ministerija nurodė, kad derybos tęsis.

Formuojami koridoriai trauktis iš rytinio regiono

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka susitiko su jėgos struktūrų vadovais.

Ukrainos Saugumo tarnybos, Vidaus reikalų ministerijos, Gynybos ministerijos ir Nepaprastųjų situacijų valstybės tarnybos vadovams jis nurodė šalies rytuose suformuoti gelbėjimosi koridorių, kuriuo iš antiteroristinės operacijos zonos bus išvedami taikūs gyventojai, praneša tsn.ua.

P. Porošenka nurodė sukurti visas būtinas sąlygas, kad taikūs gyventojai galėtų išvažiuoti iš neramių rytinių rajonų laikotarpiui, kol bus vykdoma antiteroristinė operacija.

„Kad būtų išvengta naujų aukų antiteroristinės operacijos zonoje, prezidentas įsakė atsakingiems ministrams sudaryti visas būtinas sąlygas civiliams gyventojams, kurie nori išvykti“, – sakoma pareiškime.

Nurodyta sudaryti sąlygas išvažiuoti visiems norintiems, pranešė prezidento spaudos tarnyba.

Valstybės vadovas taip pat nurodė vyriausybei organizuoti pabėgėlių pervežimą ir suformuoti mobilius punktus, kuriuose žmonėms bus tiekiamas maitinimas, vanduo ir medicininės paslaugos.

Vietos savivaldos institucijos ir valstybinės administracijos turi užtikrinti laikiną būstą tiems, kuriems jo reikia.

Anksčiau P. Porošenka pareiškė, jog nori nutraukti ugnį šalies rytuose dar šią savaitę.Ukrainos separatistai netiki prezidento pažadu dėl humanitarinių koridorių

Ukrainos rytuose veikiantys prorusiški separatistai antradienį sakė abejojantys, kad prezidento Petro Porošenkos duotas nurodymas sukurti humanitarinius koridorius, kuriais civiliai gyventojai galėtų pasitraukti iš konflikto apimto šalies regiono, bus įvykdytas.

„Pažadas atverti humanitarinius koridorius buvo duotas jau seniai, tačiau, deja, tai tėra žodžiai. Girdėjome apie tą sprendimą, bet abejojame, ar jis bus įgyvendintas“, – sakė separatistų paskelbtos „Donecko liaudies respublikos“ premjero pavaduotojas Andrejus Purginas.

Jis taip pat pranešė, kad rytinio Slovjansko miesto, kuris yra prorusiškų kovotojų tvirtovė, prieigose tęsiasi susirėmimai – praėjusią naktį ten vėl buvo girdimi šūviai.

„Mes toliau išvežinėjame sužeistuosius partizanų takais. Žmonėms išvažiuoti iš miesto labai sunku – jų tiesiog neišleidžia“, – aiškino A.Purginas.