„Kaip rodo galybė informacijos, kurią surinko Ukrainos specialiųjų tarnybų darbuotojai, siekdamas surengti vadinamąją „valios išraišką“, priešas planuoja pasitelkti prorusišką organizaciją „Donecko respublika“. Anksčiau ji vystė veiklą tik teroristinės organizacijos „Donecko liaudies respublika“ (DLR) teritorijoje, bet dabar jos veikimo sritis plečiama. Taip pat priešas planuoja pakeisti ir pavadinimą. Labiausiai tikėtinas variantas – „Didžioji Rusija“, – nurodė Ukrainos saugumo tarnyba.

Vadovaujantis Ukrainos saugumo tarnybos informacija, šio darinio sudėtyje jau aktyviai veikia daugiau nei 1 000 „aktyvistų“, kurie kasdien rengia susitikimus su laikinai okupuotų teritorijų gyventojais. Tarp jų – agitatoriai, tinklaraštininkai ir „draugovininkai“, bendradarbiaujantys su okupantais.

ssu.gov.ua nuotr.

A. Dechtiarenka pažymėjo, kad Kremliaus kuratoriai planuoja panaudoti jiems pavaldžią žiniasklaidą, kad į jų propagandos tinklą patektų daugiau nei 50 mln. žiūrovų Rusijoje ir Ukrainos rytuose. Be to, okupantai planuoja į regioną perkelti daugiau nei 1 000 „ekspertų“ ir „savanorių“.

„Remiantis Ukrainos saugumo tarnybos duomenimis, jie turės organizuoti neteisėtus masinius susirinkimus, agituoti už pseudoreferendumą ir steigti rinkimų komisijas. Vėliau planuojama parengti neva vietos gyventojų kreipimąsi, skirtą okupantų administracijų vadovams, dėl Donecko srities prijungimo prie Rusijos Federacijos (RF). Ukrainos saugumo tarnyba turi keletą tokių dokumentų, kuriuos pavyko perimti“, – pridūrė A. Dechtiarenka.

ssu.gov.ua nuotr.

Agitaciniai laikraščiai jau spausdinami DLR teritorijoje. Vietos gyventojus ruošiamasi papirkinėti maisto produktų rinkiniais ir Rusijos mobiliojo ryšio operatorių SIM kortelėmis.

Taip pat priešas ruošia „aktyvistų“ tinklą ardomajai veiklai Chersono, Charkivo, Zaporižės ir Dniepropetrovsko srityse vykdyti. Tinklo nariai jau nustatyti.

Smūgiai Juodosios jūros pakrantėje

Ukraina antradienį pranešė, kad Rusijos pajėgos sudavė kelis raketinius smūgius Juodosios jūros pakrantėje netoli pietinio Odesos uostamiesčio ir Mykolajivo.

Išpuoliai įvykdyti praėjus kelioms dienoms po to, kai Rusija smogė Odesos uostui ir sukėlė abejonių dėl susitarimo atnaujinti grūdų eksportą iš Ukrainos, kuris buvo praktiškai paralyžiuotas dėl Maskvos invazijos.


„Iš Juodosios jūros į Ukrainos pietus buvo surengta masinė raketų ataka, panaudojant lėktuvus“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė šalies pietinis štabas.

Kariuomenė pranešė, kad gelbėtojai dirba netoli Odesos, kur per smūgius nukentėjo netoli pakrantės esantys gyvenamieji pastatai.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti nuolaužos, pasklidusios aplink smarkiai apgadintus namus Zatokoje, populiarioje kurortinėje gyvenvietėje į vakarus nuo Odesos.

„Jokių karinių bazių, jokių karių. Rusų teroristai tiesiog norėjo šaudyti. Jie už visa tai atsakys“, – „Instagramo“ įraše teigė V. Zelenskis.

Kariuomenė teigė, kad buvo taikytasi į „uosto infrastruktūrą“ kaimyniniame Mykolajivo regione, į kurį taip pat pataikė Rusijos kontroliuojamoje Chersono srityje dislokuotos raketų sistemos S-300.

Mykolajivo srities administracijos vadovas Vitalijus Kimas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti daugybė sprogimų ir nuo žemės kylantys juodų dūmų debesys Mykolajivo mieste.

„Buvo apgadintas ypatingos svarbos infrastruktūros objektas ir motorinių transporto priemonių verslas“, – platformoje „Telegram“ pranešė V. Kimas.

Mykolajivo meras sakė, kad buvo apgadinta miesto katilinė.

Pirmadienį Kyjivas pareiškė, kad vis dar tęsia grūdų eksporto atnaujinimo pasirengimą, ir tikisi, jog pirmieji laivai iš vieno iš trijų Odesos regiono uostų išplauks šią savaitę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)