Tokių ginklų dislokavimas pakurstė nuogąstavimus, kad iš didžiausios Europoje Zaporižios atominės elektrinės gali būti apšaudoma Ukrainos teritorija ir kad gali padidėti radiacijos pavojus.

Ukrainos branduolinės energetikos agentūra „Enerhoatom“ pareiškime nurodė, kad elektrinę užėmusios rusų pajėgos netoli vieno iš šešių branduolinių reaktorių dislokavo kelias salvinės raketų ugnies sistemas „Grad“. Teigiama, kad jos dislokuotos „apsauginėse struktūrose“, pastatytose slapta, „pažeidžiant visas branduolinės ir radiacinės saugos sąlygas“.

Zaporižios jėgainę nuo pat karo pradžios kontroliuoja Rusija. Ji ir Ukraina kaltina viena kitą apšaudant elektrinę ir sukeliant radiacijos patekimo į aplinką pavojų.

Nors branduolinio išsilydymo pavojus yra labai sumažėjęs – dėl to, kad visi šeši reaktoriai buvo sustabdyti – ekspertai sako, kad pavojingas radiacijos išmetimas vis dar įmanomas. Reaktoriai buvo išjungti, nes dėl kovų nuolat būdavo atkertami išoriniai elektros energijos šaltiniai, reikalingi reaktorių aušinimo ir kitoms saugos sistemoms.

Jungtinių Tautų branduolinės veiklos priežiūros institucija – Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) – elektrinėje dislokavo inspektorius ir bando įtikinti abi konflikto šalis susitarti dėl demilitarizuotos zonos aplink šį objektą. Agentūra kol kas neatsakė į prašymą pakomentuoti pranešimą apie „Grad“ dislokavimą.

Ukraina jau anksčiau yra kaltinusi rusus dėl sunkiosios ginkluotės elektrinėje. Anot Kremliaus, jam reikia išlaikyti elektrinės kontrolę, kad apsaugotų ją nuo ukrainiečių atakų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją