Šį reikalavimą Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba išsakė Irano diplomatijos vadovui Mohammadui Javadui Zarifui per pokalbį telefonu.

„Dmytro Kuleba pažymėjo, jog Ukraina nusiteikusi tęsti dialogą, kad būtų nustatytos visos šios tragedijos aplinkybės, patraukti atsakomybėn kaltininkai ir išmokėtos priklausančios kompensacijos katastrofos aukų artimiesiems. URM vadovas taip pat atskirai pabrėžė, kad remdamasis Čikagos konvencija reikalauja perduoti Ukrainai [orlaivio] savirašius“, – rašoma pirmadienį ministerijos tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Jame priduriama, kad gavus juodąsias dėžes bus sprendžiama dėl jų iššifravimo ir tyrimo vietos dalyvaujant šalims, kurių piliečiai žuvo per katastrofą.

Irano užsienio reikalų ministras savo ruožtu pažymėjo, kad vieno iš iraniečių parlamentarų anksčiau paskelbtas pareiškimas, išprovokavęs pasipiktinimo bangą Ukrainoje, yra neteisingas, neatitinka oficialios Teherano pozicijos ir jau sulaukė atitinkamo teisinio įvertinimo. M. J. Zarifas taip pat priminė, kad tyrimo metu jau buvo sulaikytas tam tikras skaičius žmonių.

Irano diplomatijos vadovas patikino D. Kulebą, kad Teheranas siekia kiek įmanoma greičiau ištirti katastrofą, išsiaiškinti visas jos aplinkybes, nustatyti kaltininkus ir patraukti juos atsakomybėn.

Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) keleivinis lėktuvas „Boeing 737-800“, turėjęs skristi į Kijevą, sausio 8-ąją anksti ryte buvo numuštas vos pakilęs iš Teherano tarptautinio oro uosto. Žuvo visi 176 juo skridę žmonės, įskaitant devynis įgulos narius. Tarp aukų buvo 11 ukrainiečių, 82 iraniečiai, 63 kanadiečiai, 10 švedų, keturi afganai, trys vokiečiai ir trys britai.

Teheranas kelias dienas neigė Vakarų tvirtinimus, kad „Boeing 737“ numušė jo raketos, bet sausio 11-ąją Irano Revoliucinė gvardija pripažino, kad jos raketų operatorius per klaidą palaikė lainerį raketa ir paleido ugnį.