Aukščiausiosios Rados, turinčios 450 vietų, kreipimasis buvo priimtas 292 deputatų balsais.

„Ukrainos Aukščiausioji Rada ragina JAV Kongreso... Aukščiausiuosius Rūmus ir Senatą naudoti visas turimas priemones, numatytas Amerikos įstatymų, kad būtų visiškai ir negrįžtamai sustabdyta dujotiekio statyba pagal projektą „Nord Stream 2“, taikant blokuojančias sankcijas visiems šio Rusijos geopolitinio projekto dalyviams, įskaitant „Nord Stream AG“, – sakoma pranešime.

Įstatymų leidėjai išreiškė susirūpinimą, kad trečiadienį Valstybės departamento ataskaitoje Kongresui pasiūlytos papildomos sankcijos nenumato priemonių prieš esminę „Nord Stream 2“ projekto dalyvę – „Nord Stream AG“.

Kreipimosi autoriai pabrėžė, kad „Nord Stream 2“ yra „dar vienas Rusijos Federacijos mėginimas pasinaudoti energetika kaip hibridinio karo įrankiu ir kelia grėsmę tiek Ukrainos, tiek Europos energetiniam saugumui“.

Pasak deputatų, Rusijos vamzdynų Baltijos jūroje koncentracija gali suteikti Kremliui dingstį imtis „Nord Stream 2“ apsaugos aktyvios gynybos priemonių, pradedant laivybos režimo kontrole, baigiant laivų blokavimu.

Pareiškime sakoma, kad būtina visiškai blokuoti šio vamzdyno statybas ir neleisti pradėti jo eksploatuoti.

„Nord Stream 2“ įgyvendinimas galutinai atriš rankas Rusijos Federacijai ir leis tęsti Rusijos karinį įsiveržimą į Rytų Ukrainą“, – pabrėžė Aukščiausioji Rada.

Tuo metu Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pareiškė, kad dujotiekio užbaigimas taptų „amerikiečių diplomatijos pralaimėjimu“.

„Oficiali JAV pozicija lieka nepakitusi: jos mano, kad „Nord Stream 2“ yra blogas ir nereikalingas projektas. Jos teigia mėginančios sustabdyti šį projektą mažiau konfliktiniu būdu. Galbūt kažko nežinau, mes visi kažko nežinome, ir Amerikos diplomatija galės lanksčiau sutrukdyti įgyvendinti projektą. Tačiau jei šis projektas visgi bus įgyvendintas, išeitų, kad tai būtų amerikiečių diplomatijos pralaimėjimas“, – interviu radijui „Radio NV“ sakė D. Kuleba.

„Turime būti labai aiškiai suprasti, kad „Nord Stream 2“ yra grėsmė ir iššūkis ne tik Ukrainai, bet ir grėsmė Vidurio Europai, grėsmė energetiniam saugumui ir energetikos balansui visoje Europoje“, – pabrėžė ministras.

Pasak jo, Baltųjų rūmų sprendimas netaikyti naujų sankcijų „Nord Stream 2“ projektui liudija, kad JAV itin brangina ryšius su Vokietija.

„Tai signalas, kad santykiai su Vokietija yra gyvybiškai svarbūs Jungtinėms Valstijoms, bet labai nesinorėtų matyti, kad santykiai su Vokietija yra svarbesni negu santykiai su kitais ištikimais JAV draugais ir partneriais Vidurio Europoje. Tai ne vien Ukraina – tai ir Lenkija, Slovakija bei daug kitų šalių“, – pažymėjo D. Kuleba.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)