Nuo 2014 metų, kai Rusija aneksavo Krymo pusiasalį, Ukrainos pajėgos rytinėse Donecko ir Luhansko srityse kovoja su Kremliaus remiamais separatistais. Šis konfliktas jau pareikalavo daugiau kaip 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Ukraina ir jos Vakarų sąjungininkės kaltina Rusiją siunčiant karių ir ginklų separatistams paremti, bet Maskva tai neigia.

Pastarosiomis dienomis socialiniuose tinkluose pasirodžiusiuose vaizdo įrašuose matyti, kaip Rusija perkelia karius, tankus ir raketas Ukrainos sienos link. Tai pakurstė nerimą dėl galimos konflikto eskalacijos.

„Rusijos agresyvumas – tiek diplomatinis, tiek karinis – pastarosiomis savaitėmis smarkiai padidėjo“, – spaudos konferencijoje sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

„Ukraina jau aktyviai telkia partneres kovai su hibridinėmis grėsmėmis“, – sakė jis.

Anot ministro, po jo pastarųjų dienų vizitų Vašingtone ir Briuselyje „vyksta darbas, kad būtų parengtas išsamus Rusijos sulaikymo priemonių paketas“.

D. Kuleba sakė, kad šis paketas reiškia Vakarų partnerių „politinę paramą“ Ukrainai, „didesnį diplomatinį ir sankcijų spaudimą“ Rusijai, taip pat susitarimus dėl „papildomos gynybai skirtos ginkluotės tiekimo mūsų kariuomenei“.

Praėjusią savaitę JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas dar kartą išsakė susirūpinimą dėl Rusijos pajėgų judėjimo netoli Ukrainos ir įspėjo Maskvą nemėginti surengti įsiveržimo.

Europos Sąjunga savo ruožtu pareiškė, kad blokui taip pat kelia nerimą tokia Rusijos karinė veikla prie Ukrainos sienų.

Kovo mėnesį Rusija netoli sienos su Ukraina sutelkė 100 tūkst. karių, pakurstydama nuogąstavimus dėl galimo įsiveržimo. Po kelių savaičių Maskva paskelbė pajėgas atitraukianti, bet Kijevas ir Vašingtonas tąsyk teigė, kad atitraukimas buvo riboto masto.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)