Apie tai pranešė Rusijos politikė, ekspertė ekologė ir socialinio tinklo „Facebook“ grupės „Gruz-200“ įkūrėja Jelena Vasiljeva, rašo censor.net.ua.

„Sieną kirto 14-15 sunkvežimių „Kamaz“. Juose – vienas ant kito suversti Rusijos karių lavonai. Šaltiniai pateikia skirtingus skaičius – nuo 800 iki 1000. Kur išvežė – kol kas neaišku. Daug sužeistų Ejsko ligoninėse“, – rašo J. Vasiljeva socialiniame tinkle „Facebook“.

Komentaruose vartotojai diskutuoja, kur galėjo būti išvežti karių lavonai. Manoma, kad sunkvežimiai „Kamaz“ išvyko į Rostovą, kur dar nuo Čečėnijos karo įkurta lavonų saugykla.

Ukrainos gynybos ministro patarėjas Aleksandras Daniliukas asmeninėje socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pranešė, kad Ukrainoje žuvo apie 2 tūkst. Rusijos karių.

„Už įsiveržimą į Ukrainą gyvybėmis sumokėjo jau apie 2 tūkstančiai Rusijos karių, dauguma jų – desantininkai“, - rašo A. Daniliukas.

„Šiuo metu labai svarbu suorganizuoti neformalią struktūrą, kuri susisiektų su žuvusių ir kol kas dar gyvų karių giminaičiais, kad šie taptų pagrindiniais prieš karą pasisakančiais aktyvistais“, - „Obozrevatel“ cituoja A. Daniliuką.

Separatistai užpuolė Ukrainos karių blokavimo postą

Prorusiški separatistai užpuolė Ukrainos kariuomenės blokavimo postą. Jie atvyko prie blokavimo posto keturiais sunkvežimiais su baltomis vėliavomis ir užrašu „Vaikai“.

Apie tai pranešama Nacionalinės gvardijos žiniasklaidos pranešime, rašo UNIAN.

Rusijos karių ir separatistų išpuolis prasidėjo šalia gyvenvietės Razdolnoje netoli nuo Kalmiuso upės.

„Prie blokavimo posto privažiavo keturi sunkvežimiai su baltomis vėliavomis ir užrašais „Vaikai“. Iš sunkvežimių iššoko ginkluoti asmenys, kurie pradėjo šaudyti į Ukrainos karius. Prasidėjo didelio masto kova“, – teigiama išplatintame pranešime.

Pasak jo, dėl gerai organizuoto ir profesionalaus Ukrainos nacionalinės gvardijos pasipriešinimo pavyko atremti priešo išpuolį, todėl priešininkams teko atsitraukti nuo Ukrainos karių pozicijų.

Užpuolikai neteko nemažai žmonių ir technikos. Įvykusio susirėmimo metu buvo neutralizuoti keturi separatistų sunkvežimiai.

D. Tymčukas: Rusijos kariai stiprina pozicijas

Užimtoje teritorijoje Rusijos kariai statosi postus ir stiprina pozicijas. Skelbiama, kad situacija zonoje, kur vykdomi kariniai veiksmai, išlieka sudėtinga.

Rusijos kariai ir prorusiškai nusiteikę separatistai, gaudami paramą iš Rusijos teritorijos, imasi aktyvių veiksmų, tokią informaciją savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ skelbia grupės „Informacijos pasipriešinimas“ vadovas Dmitrijus Tymčukas, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

Remiantis D. Tymčuko turima informacija, užimtoje teritorijoje Rusijos kariai statosi postus, stiprina pozicijas ir steigia paramos punktus.

Informuojama, kad kariai iš Rusijos telkiasi gyvenviečių Vasiljivka, Razdolnojė ir Komsomolskojė rajonuose (Donecko srityje, netoliese sienos su Rusija).

Ukrainos gynybos ministras: Rusija pradėjo didįjį karą

Ukrainos gynybos ministras Valerijus Heletejus apkaltino Rusiją pradėjus „didįjį karą“, tačiau Maskva kaltinimus neigia, skelbia BBC.

V. Heletejus pirmadienį „Facebook“ paskyroje pareiškė, kad didysis karas, kokio Europa dar nematė nuo Antrojo pasaulinio pabaigos, jau prasidėjo Ukrainoje.

„Deja, bet per tokį karą netektys bus skaičiuojamos ne šimtais, bet tūkstančiais ir netgi dešimtimis tūkstančių“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu Rusija atmetė Ukrainos ir Vakarų kaltinimus, kad Maskva separatistams teikia karinę įrangą, o Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas teigė nesuprantantis, kaip civilizuotos valstybės gynybos ministras gali švaistytis tokiais pareiškimais.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-Moonas antradienį tvirtino, kad krizės plitimui Ukrainoje užkirsti negali būti priimti kariniai sprendimai. Per vizitą Naujojoje Zelandijoje, Ban Ki-Moonas žurnalistams sakė, kad situacija Ukrainoje yra „chaotiška ir pavojinga“ ir reikalauja „politinio dialogo tvirtam politiniam sprendimui rasti“.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pirmadienį apkaltino Rusiją „tiesiogine ir atvira agresija“, kuri, anot jo, radikaliai pakeitė jėgų pusiausvyrą mūšių lauke, po to, kai Ukrainos kariams buvo nurodyta atsitraukti iš strateginio oro uosto, esančio šalies rytuose netoli Luhansko miesto, kur vyksta mūšiai su Rusijos tankų divizijos daliniais.