64 metų Viktoras Medvedčiukas kaltinamas „siekiu pakenkti (Ukrainos) teritoriniam vientisumui“ ir „tėvynės išdavimu“, naujienų agentūrai AFP pranešė generalinės prokuratūros atstovė Larysa Sarhan.

Tyrimas yra susijęs su viena kalba praėjusį mėnesį vykusioje opozicijos konferencijoje. Ten V. Medvedčiukas pareiškė, kad Rytų Ukrainos teritorijos, kur vyksta prorusiškų separatistų konfliktas, turėtų turėti savo vyriausybę ir parlamentą.

Politiko teigimu, tokio autonominio regiono suformavimas leistų užbaigti kovas tarp Kijevo pajėgų ir prorusiškų separatistų. Beveik penkerius metus trunkantis karas jau pasiglemžė apie 13 tūkst. gyvybių.

Tyrimą vykdys Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) arba saugumo tarnybos, nurodė L. Sarhan.

Prorusiška partija „Opozicinė platforma – Už gyvenimą“, kurios konferencijoje kalbėjo V. Medvedčiukas, pasmerkė tuos kaltinimus ir pavadino juos „kliedesiais“.

Partijos tvirtinimu, minėtas tyrimas pradėtas provakarietiškos Ukrainos valdžios pareigūnų iniciatyva, artėjant prezidento rinkimams.

Prorusiškų pažiūrų Ukrainos eksprezidentas Viktoras Janukovyčius, nuverstas 2014 metais po nesėkmingo bandymo jėga nuslopinti Maidano sukilimą, praėjusį mėnesį buvo nuteistas už valstybės išdavystę.

Už akių teistam buvusiam prezidentui, šiuo metu gyvenančiam Rusijoje, buvo skirta 13 metų laisvės atėmimo bausmė.

V. Medvedčiukas, 2002–2005 metais vadovavęs Ukrainos prezidento administracijai, atstovavo Kijevui derybose su separatistais Rytų Ukrainoje.

Jis siūlė V. Putinui surengti derybas su separatistinių regionų de facto lyderiais 2017 metais.

Maskva yra viešai padėkojusi V. Medvedčiukui, kuriam dėl vaidmens tose derybose JAV taiko sankcijas.

Kaip skelbia vietos žiniasklaida, V. Medvedčiukas yra vienintelis ukrainietis, kurio lėktuvui leidžiama tiesiogiai skraidyti iš Ukrainos į Rusiją, nors 2015 metais buvo įvestas tokių skrydžių draudimas.