Pratybos „Švarus dangus 2018“ (Clear Sky 2018) Vakarų Ukrainoje truks iki spalio 19 dienos. Jose dalyvauja maždaug 700 karių; pusė jų yra iš NATO šalių, įskaitant JAV, Didžiąją Britaniją, Nyderlandus, Lenkiją ir Rumuniją.

Amerikiečių lėktuvai, tarp jų naikintuvai „F-15C Eagle“, kariniai transportiniai lėktuvai „C-130J Super Hercules“ ir dronai, treniruosis su maždaug 30 Ukrainos lėktuvų, nurodė ministerija.

Taip pat dalyvaus lenkų ir rumunų lėktuvai, kurie „pirmą kartą“ drauge su ukrainiečiais dirbs „ore oro erdvei apginti“, sakė Ukrainos pajėgų atstovas Jurijus Ihnatas.

Pratybų tikslas yra „stiprinti regioninius pajėgumus siekiant užtikrinti oro (erdvės) suverenumą ir bendradarbiavimu skatinti taiką bei saugumą“, sakoma JAV oro pajėgų pareiškime.

Pastaraisiais metais didėjo susirūpinimas dėl Rusijos ketinimų Ukrainoje, ypač po 2014 metais Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos.

Kijevas ir Vakarai kaltino Rusiją remiant separatistus Ukrainos rytuose ir siunčiant ten savo karius. Maskva šiuos kaltinimus neigia.

Nuo 2014-ųjų balandžio per konfliktą Rytų Ukrainoje žuvo daugiau kaip 10 tūkst. žmonių.