„Incidentas su amerikiečių bepiločiu orlaiviu „MQ-9 Reaper“, išprovokuotas Rusijos virš Juodosios jūros, yra V. Putino būdas pasiųsti žinią, kad jis pasirengęs išplėsti konfliktą įtraukiant kitas šalis. Tokios taktikos tikslas visuomet yra didinti statymus“, – socialinėje žiniasklaidoje pareiškė Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas.

Po karinio incidento virš Juodosios jūros Ukrainos oro pajėgos trečiadienį gynė JAV žvalgybinių bepiločių orlaivių dislokavimą.

„Juodoji jūra nėra vidinė Rusijos jūra, kaip jie mano, okupavę Azovo jūrą“, – antradienio vakarą Kyjive per televiziją sakė Ukrainos oro pajėgų atstovas Jurijus Ihnatas.

Juodoji jūra ribojasi ir su NATO narėmis, įskaitant Turkiją ir Rumuniją, todėl JAV bepiločiai orlaiviai ten veikia legaliai, pridūrė jis.

Pasak JAV kariškių, Rusijos naikintuvas susidūrė su JAV nepilotuojamu kariniu dronu tarptautinėje oro erdvėje virš Juodosios jūros, po susidūrimo JAV pajėgos turėjo numušti droną.

Juodoji jūra ribojasi ir su Rusija bei Ukraina. Maskvos ambasadorius Vašingtone Anatolijus Antonovas pavadino incidentą „provokacija“ ir sakė, kad sudužęs JAV bepilotis orlaivis veikė už tūkstančių kilometrų nuo namų netoli Rusijos sienos. Dronas rinko duomenis Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, kad jos galėtų smogti Rusijai, o tai „neleistina veikla“, sakė A.Antonovas.

JAV naudojasi tarptautine teise, leidžiančia vykdyti operacijas virš neutralių vandenų. Pasak J. Ihnato, vietoj sudužusio drono jau dislokuotas kitas nepilotuojamas orlaivis.

Incidentas įvyko antradienį į pietryčius nuo Ukrainai priklausančios Juodosios jūros Gyvačių salos. J. Ihnato teigimu, JAV ten stebėjo ir vykdė žvalgybą dar gerokai iki pernai vasario 24 d. pradėtos plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą.

Rusija neigia, kad jos naikintuvas kliudė droną, ir tvirtina, kad jis atsitrenkė į vandens paviršių po staigaus vengimo manevro.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją