„Bet kokį Rusijos karių įvykdytą Ukrainos sienos perėjimą į Donecko arba bet kurios kitose srities teritoriją laikysime karine invazija ir sunaikinsime užpuolikus“, – O.Turčynovo administracijos vadovą Serhijų Pašynskį citavo naujienų agentūra „Interfax“.

„Mes nepriimame melagingų pareiškimų apie humanitarinę misiją“, – pridūrė jis.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas Ukrainos vyriausybei grasino "pasekmėmis", jei šalis ir toliau naudos kariuomenę prieš savo piliečius.

A. Jaceniukas: Rusija siekia sukelti Trečiąjį pasaulinį karą

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas penktadienį pareiškė, kad Rusija nori sukelti Trečiąjį pasaulinį karą, okupuodama Ukrainą „karinėmis ir politinėmis“ priemonėmis bei kurstydama konfliktą, kuris gali išplisti visoje Europoje.

„Pastangos sukelti karinį konfliktą Ukrainoje ves prie karinio konflikto Europoje, – A.Jaceniukas sakė per televizijos tiesiogiai transliuojamą laikinosios vyriausybės posėdį. – Pasaulis dar neužmiršo Antrojo pasaulinio karo, bet Rusija jau nori pradėti Trečiąjį pasaulinį karą.“

Abiem šalims telkiant pajėgas prie bendros sienos, A.Jaceniukas pasitelkė itin griežtą retoriką žodžių kare, kaltindamas Maskvą, jog ji elgiasi kaip „gangsterė“, palaikydama „teroristus“.

„Aišku, kad Rusijos tikslas – sužlugdyti rinkimus Ukrainoje, pašalinti provakarietišką ir proukrainietišką vyriausybę bei okupuoti Ukrainą politinėmis, taip pat karinėmis priemonėmis“, – pridūrė premjeras.

A.Jaceniukas ragino Maskvą vykdyti savo įsipareigojimus – įtikinti prorusiškus aktyvistus rytų Ukrainoje sudėti ginklus pagal keturšalį susitarimą, praeitą savaitę sudarytą Ženevoje. Tą sutartį sudarė Rusija, Ukraina, taip pat Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga (ES), palaikančios Kijevo vyriausybę.

„Rusijos palaikymas teroristams ir banditams, kurie kankina taikius piliečius, yra tarptautinis nusikaltimas. Tai nusikaltimas žmoniškumui“, – sakė premjeras.

„Jeigu Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga ir visa tarptautinė bendruomenė toliau išliks vieninga ir veiks kartu, kad įtikintų Rusiją vykdyti savo įsipareigojimus, tuomet mes išlaikysime taiką, stabilumą ir tarptautinę saugumo sistemą, kurią Rusija nori sugriauti“, – pažymėjo jis.