Kardomoji priemonė įtariamajam buvo panaikinta pasigirdus kalboms, kad šis asmuo gali būti įtrauktas į planuojamą Rusijos ir Ukrainos apsikeitimą kaliniais.

Ukraina sulaikė Volodymyrą Cemachą birželį ir apkaltino jį kovojus prorusiškų separatistų gretose. Visgi manoma, kad jis gali būti prisidėjęs prie lėktuvo „Boeing 777“ numušimo.

Antradienį Nyderlandų prokurorai, tiriantys MH17 katastrofą, pareiškė, kad nori apklausti V. Cemachą. Tuo tarpu žiniasklaida pranešė, kad V. Cemachas yra įtrauktas į sąrašą Ukrainoje kalinamų asmenų, kuriuos Maskva nori susigrąžinti mainais į ukrainiečių kalinių, įskaitant pernai lapkritį prie Krymo sulaikytus 24 jūreivius, paleidimą.

2014 metų liepos 17 dieną iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs „Boeing 777“ buvo susprogdintas ore virš prorusiškų separatistų kontroliuotos teritorijos Ukrainos rytuose.

Per katastrofą žuvo visi 298 laineriu skridę žmonės, tarp jų 196 olandai.

Pernai gegužę olandų vadovaujama tarptautinė tyrėjų grupė paskelbė, kad „Boeing 777“ numušusi „Buk“ raketa buvo paleista iš komplekso, atvežto iš Rusijos 53-iosios oro erdvės gynybos brigados, dislokuotos šalia pietvakarinio Kursko miesto.

Vladimiras Borisovičius Cemachas

Europos Parlamente (EP) V. Cemachą vadino pagrindiniu įtariamuoju MH17 numušimo byloje ir prašė Kijevo leisti Nyderlandų prokurorams jį apklausti.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas matė paleidžiamą V. Cemachą po to, kai Kijevo apeliacinio teismo teisėjas Jurijus Sliva paskelbė nuosprendį. Tiesa, V. Cemachas, prireikus, turės atvykti apklausai, įtariamasis taip pat pasižadėjo neišvykti.

V. Cemachas yra ukrainietis, kuris, kaip manoma, vadovavo pasiskelbusios Donecko Liaudies Respublikos oro gynybos būriui netoli Snižnės gyvenvietės Rytų Ukrainoje.

Būtent ten 2014 m. buvo numuštas MH17.

Nors jo vaidmens numušant MH17 Ukraina niekada nepatvirtino, 40 europarlamentarų trečiadienį paprašė šalies prezidento Volodymyro Zelenskio užtikrinti, kad jis galės duoti parodymus Nyderlandų vadovaujamai Jungtinei tyrėjų komandai (JIT).

Rusijos ir Ukrainos žiniasklaida anksčiau skelbė, kad Maskva reikalauja, jog V. Cemachas būtų perduotas Rusijai – jį siekiama įtraukti į planuojamą apsikeitimą kaliniais. Pagal planą, Rusija ketina mainais paleisti kelis aukšto rango ukrainiečius.

Nyderlandų EP narė Kati Piri tvirtino, kad reikalavimas apsikeisti V. Cemachu yra „keistas“, o tai esą „rodo, kad Rusijos vyriausybė nori neleisti įtariamajam stoti prieš teismą“.

Nyderlandų tyrėjai išsiaiškino, kad „Boeing 777“ orlaivis buvo numuštas BUK priešlėktuvine raketų sistema, kuri į Snižnę buvo atgabenta iš Rusijos kariuomenės 53-osios priešlėktuvinių raketų brigados.

Paskelbus apie V. Cemacho paleidimą, netrukus Rusijos žiniasklaida pacitavo ir Rusijos prezidentą.

Vladimiras Putinas pakomentavo Rusijos ir Ukrainos apsikeitimą belaisviais.

Anot prezidento, jis bus „didelio masto“ ir bus vertinamas kaip svarbus žingsnis normalizuojant dvišalius santykius, skelbia „Interfax“.

„Norėdami pademonstruoti humaniškumą, artėjame prie derybų baigties, kurios buvo vedamos su oficialiąja valdžia. Manau, kad artimiausiu metu tai taps žinoma“, – pareiškė Rusijos vadovas.

Šis V. Putino komentaras – tai pirmas kartas, kai Rusijos prezidentas apsikeitimo galimybę paminėjo tiesiogiai. Pastarosiomis savaitėmis buvo paviešinta pranešimų apie tai, kad Maskva ir Kijevas tariasi keistis kaliniais. Svarstymai apie Maskvos–Kijevo derybas pasigirdo po to, kai Ukrainos teismas iš kardomojo sulaikymo paleido MH17 lėktuvo katastrofos įtariamąjį. Kilo įtarimų, kad jo paleidimas galėtų būti apsikeitimo susitarimo dalis.

Praėjusią savaitę Ukrainos pareigūnai paleido Rusijos žurnalistą Kirilą Vyšinskį, kuris, laukdamas teismo dėl kaltinimų „didele išdavyste“, kalėjo daugiau nei metus.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasisiūlė Maskvai perduoti K. Vyšinskį mainais už pataisos namuose Rusijos Arktyje kalintį Ukrainos režisierių Olegą Sencovą. Vis dėlto V. Zelenskis atsisakė patikslinti, ar režisierius dalyvaus apsikeitimo kaliniais projekte.

Ketvirtadienį V. Putinas teigė, kad jam „sunku priimti sprendimą“ ir nutarti, ar atiduoti Ukrainos atstovų pareikalautus kalinius, bet nenurodė jų vardų.

43 metų O. Sencovas tapo vienu žymiausių Ukrainos politinių kalinių. Jis buvo sulaikytas 2014 metais ir dabar atlieka 20 metų trukmės laisvės atėmimo bausmę už „teroristinių atakų“ Kryme organizavimą. Kiti apsikeitimui tinkantys kaliniai yra pernai suimti 24 Ukrainos jūrininkai. Maskva šiuos žmones yra įkalinusi nuo pernai lapkričio, kai Kryme sulaikė tris laivus.

Anksčiau diplomatiniai šaltiniai „Interfax“ sakė, kad Rusijos ir Ukrainos apsikeitimas belaisviais gali vykti jau šios savaitės pabaigoje. Anot agentūros pašnekovų, galima apsikeitimo data – rugsėjo 7-oji.

Naktį į rugpjūčio 30 dieną Ukrainos žiniasklaidoje pasirodė pranešimų apie apsikeitimo belaisviais proceso pradžią, tačiau netrukus Ukrainos saugumo tarnyba tokią informaciją paneigė. Anksčiau buvo skelbta, kad į Maskvos „Lefortovo“ sulaikymo centrą buvo atvežti keli ukrainiečiai, tarp kurių ir režisierius Olegas Sencovas.

„Kommersant“ rašė, kad apsikeitimas turėjo įvykti iki rugsėjo 1 dienos, tačiau tai neįvyko taip ir nesutarus dėl apsikeitimo schemos.

Vladimiras Cemachas (dešinėje)

Leonidas Beršidskis yra „Bloomberg Opinion“ Europos apžvalgininkas Leonidas Beršidskis neseniai rašė, kad keletas Ukrainos žiniasklaidos priemonių bei tinklaraštininkų iškėlė prielaidą, esą Rusija sužlugdė susitarimą paskutinę minutę pareikalavusi, kad Ukraina iškeistų V. Cemachą, prieš du mėnesius Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) sulaikytą kaip potencialiai svarbų liudytoją MH17 katastrofos tyrime.

Pasak jo, V. Cemacho, anksčiau ėjusio priešlėktuvinės gynybos vado pareigas okupuotoje Donecko regiono dalyje ir vieno pagrindinių 2014 m. liepos 17 d. įvykių – Malaizijos oro linijų lėktuvo „Boeing MH17“ numušimo – liudininkų, įtraukimas į apkeičiamų kalinių sąrašą siunčia svarbų signalą dėl Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ketinimų tolesnėse derybose su Rusija. Toks signalas padėtų suprasti, ar V. Zelenskis planuoja laikytis savo pirmtako Petro Porošenkos nesutaikomos pozicijos ar ryžtis skausmingoms nuolaidoms siekiant nutraukti karą.

Manoma, kad bus apsikeista maždaug po 35 žmones iš kiekvienos pusės. Į Ukrainą turėtų grįžti pernai lapkritį Kerčės sąsiauryje Rusijos pagrobti dvidešimt keturi Ukrainos jūreiviai, keletas aktyvistų, sulaikytų Rusijos aneksuotame Kryme, įskaitant ir geriausiai iš jų visų žinomą kino režisierių Olegą Sencovą, ir du asmenys, nuteisti ilgam laikui už neva kovą prieš rusų pajėgas Čečėnijoje praėjusio šimtmečio dešimtajame dešimtmetyje. Rusija greičiausiai susigrąžins Kirilą Višinskį, propagandinės naujienų agentūros „RIA Novosti“ Ukrainos padalinio redaktorių, ir keletą separatistų kovotojų.