„Tradicinis susitikimas, įvykęs Lietuvos mieste Trakuose metų pradžioje, paprastai skiriamas vienai temai – transatlantiniam bendradarbiavimui tarp ES (Europos Sąjungos) ir Jungtinių Valstijų. Į jį tradiciškai kviečiami Šiaurės Europos, Baltijos šalių ir kai kurių Centrinės Europos šalių (ES narių) užsienio reikalų ministerijų vadovai, taip pat Jungtinių Valstijų ir NATO atstovai“, – aiškino Ukrainos URM atstovas Jevhenijus Perebijnisas, komentuodamas žiniasklaidos pranešimus, kad užsienio ministras Leonidas Kožara ir kiti jo ministerijos atstovai nebuvo pakviesti į tą susitikimą.

Pasak J. Perebijniso, tą renginį organizuojanti Lietuvos URM šiemet kvietimus išsiuntė Švedijos, Estijos, Latvijos, Rumunijos ir Slovakijos diplomatijos vadovams.

„Noriu pabrėžti, kad tas susitikimas yra neformalaus pobūdžio ir kad jame, be pagrindinės temos, aptariami kiti aktalūs klausimai“, – sakė atstovas.

J. Perebjinisas pridūrė, kad dalis to susitikimo vyko už uždarų durų ir kad atvirojoje dalyje buvo pakviesti dalyvauti įvairių šalių ekspertai.

„Štai kodėl nėra teisinga kalbėti apie Ukrainos dalyvavimą tame renginyje. Dalyvauti galėjo tik Lietuvos pakviesti ekspertai iš Ukrainos“, – pabrėžė jis.

Būtent Ukrainos ir ES parlamentų bendradarbiavimo komiteto bendrapirmininkis Petro Porošenka, 2009–2010 metais dirbęs Ukrainos užsienio reikalų ministro poste, dalyvavo „Sniego susitikime“, kuris vyko Trakuose sausio 9–10 dienomis.

Kai kuriuose žiniasklaidos pranešimuose teigiama, jog Lietuva nepakvietė į šį renginį diplomatų iš Ukrainos, kuri praeitais metais atsisakė pasirašyti asociacijos ir laisvosios prekybos sutartį su Europos Sąjunga.