Su teisėsaugos ir saugumo struktūrų vadovais susitikęs P. Porošenka teigė, kad dėmesys turėtų būti skiriamas ne tik teritorijų atsiėmimui iš separatistų, bet ir esamų pasiekimų konsolidavimui.

„Šiandien privalome apsvarstyti naujas sąlygas mūsų karinėje operacijoje. Turime pergrupuoti pajėgas, kurios užtikrintų mūsų teritorijos saugumą ir tęstų armijos vykdomus puolamuosius veiksmus“, - P. Porošenkos žodžius cituoja prezidento spaudos tarnyba.

Ukrainos vadovas teigė turintis patvirtintos informacijos apie į šalį įsiveržusias pajėgas iš „rytinės kaimynės“.

Dalis šios karinės kolonos jau sunaikinta, tačiau būtina imtis priemonių likusių kovotojų ir įrangos eliminavimui.

P. Porošenkos nuomone, dabartinė kariuomenės taktika separatistų kontroliuojamas teritorijas suskaidyti į mažesnes zonas ir jas apsupus saugoti nuo papildymo atvykimo yra nebetinkama. Didesnis dėmesys turėtų būti skiriamas separatistų atsargų papildymo tinklo suardymui.

Nors didžiausi separatistų pasipriešinimo centrai jau apsupti, prezidentas įspėjo apie Rytų Ukrainoje gręsiančią ekonominę ir ekologinę katastrofą. Neprižiūrimose Donbaso anglių kasyklose vandens lygis jau pasiekė pavojingą ribą, o sunaikinta elektros energijos tiekimo sistema neigiamai paveikė pramonės įmonių gamybos ciklus.

„Donbaso pramoninis potencialas beveik sunaikintas. Teroristai yra laikini šių vietų gyventojai, neturintys jokių ryšių su vietove. Jiems taip geriau. Jie naikina infrastruktūrą, elektros pastotes, tiltus, įmones. Tai kovotojų ir jų užsienio globėjų kaltė“, - kalbėjo P. Porošenka.

Ragindamas apsvarstyti naują kovos su separatistais taktiką, prezidentas reikalavo „iki minimumo“ sumažinti Donbaso industrinio potencialo naikinimą ir dėti daugiau pastangų bandant apsaugoti civilius gyventojus.

Šalies pajėgos artėja prie Donecko

Ukrainos pareigūnai ir kariuomenės vadai nurodė, kad jų pajėgos užėmė dalį miestelio, esančio netoli prorusiškų separatistų pagrindinės tvirtovės Donecko.

Vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas antradienį socialiniame tinkle „Facebook“ rašė, kad vienas karys žuvo, o dar keturi buvo sužeisti, kai vienas savanorių batalionas buvo apšaudytas iš minosvaidžių prieš įžengdamas į Ilovaisko miestelį, esantį už 18 kilometrų į rytus nuo Donecko.

Tarp sužeistųjų buvo bataliono „Donbass“ vadas Semionas Semenčenka, kuris sakė, kad vyriausybės pajėgų kariai per tebesitęsiančias kautynes sunaikino tris sukilėlių įrengtus blokavimo postus ir keturias ugnies pozicijas.

Kijevo vyriausybės pastangos numalšinti prorusiškų separatistų sukilimą pastaruoju metu buvo sutelktos į mėginimą laipsniškai apsupti Donecką, kuris yra didžiausias sukilėlių kontroliuojamas miestas.

Savanorių batalionai atlieka itin svarbų vaidmenį nuo balandžio vykdomame vyriausybės puolime prieš ginkluotus separatistus regione, kuriame gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai.

Luhansko centre – aršūs mūšiai

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovo Andrijaus Lysenkos teigimu, koviniai veiksmai antradienį persikėlė į separatistų užimto Luhansko miesto centrinę dalį, informuoja "Reuters".

"Vienas miesto rajonų išvaduotas. Kautynės vyksta centrinėje miesto dalyje", - korespondentams Kijeve kalbėjo A. Lysenka.

Šeštadienį Ukrainos kariškiai dvispalvę iškėlė virš milicijos skyriaus Didžiosios Verhunkos rajone, šiaurinėje Luhansko miesto dalyje. Vietos administracijos pareigūnai anksčiau informavo, kad dėl kovinių veiksmų mieste jau daugiau kaip dvi savaites nėra vandens.