Sprogimų garsus galima girdėti net Mariupolio miesto Iljičevsko rajone. Virš miesto tarybos pastato kyla dūmai.

Šalia miesto tarybos pastato degė kovinė pėstininkų mašina, kurią padegė patys separatistai, mesdami į ją Molotovo kokteilius. Gaisras šiuo metu yra jau užgesintas.

Kijevas: separatistinis referendumas Ukrainos rytuose gali vesti į katastrofą

Ukrainos laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas perspėjo prorusiško sukilimo krečiamų rytinių regionų gyventojus, kad jie gali nuvesti šalį į katastrofą, jeigu sekmadienį nubalsuos už atsiskyrimą nuo Kijevo per separatistų organizuojamą referendumą.

O.Turčynovas, kuris planuojamą balsavimą rusakalbėse Donecko ir Luhansko srityse laiko neteisėtu, ragino gyventojus pritarti deryboms prie apskritojo stalo dėl didesnės autonomijos. Tačiau jis perspėjo, kad į tokį dialogą negali būti įtraukti „teroristai“ turėdamas omenyje prorusiškus kovotojus, užiminėjančius administracijos ir teisėsaugos institucijų pastatus.

Paskubomis organizuojamas referendumas, kuriame nėra aiškiai užtikrinamas balsalapių ir rinkėjų sąrašų autentiškumas, gali sukelti skaudžių pasekmių Ukrainai ir santykiams tarp Maskvos bei Vakarų šalių. Didėja grėsmė, kad izoliuoti susirėmimai peraugs į pilietinį karą.

Atsiskyrimas nuo Ukrainos „tiems regionams būtų žingsnis į bedugnę“, O.Turčynovas rašo savo tinklalapyje.

„Ir šiandien tie, kas pasisako už vadinamąją nepriklausomybę, nesupranta, kad tai (reikš) visišką griūtį ekonomikai, bet kokiems socialiniame klausimams ir apskritai daugumos tų regionų gyventojų gyvenimui, – pabrėžė jis. – Tai – susinaikinimas; tai – euforija, galinti sukelti labai sudėtingų pasekmių.“

Šeštadienio rytą atmosfera didžiuosiuose rytų regiono miestuose buvo įtempta, tačiau nebuvo pranešama apie susirėmimus.

Nacionalinės gvardijos pajėgos pasitraukė iš Mariupolio

Po gegužės 9 d. įvykusių susirėmimų Mariupolyje Ukrainos nacionalinė gvardija pranešė apie vieną žuvusįjį ir keturis sužeistuosius bei apie savo pasitraukimą iš miesto.

Remiantis gegužės 10 d. išplatintu Nacionalinės gvardijos pranešimu, per gegužės 9 d. įvykusius susirėmimus prie milicijos pastato Mariupolyje žuvo vienas karys, keturi buvo sužeisti šaunamaisiais ginklais, praneša UNIAN.

Gegužės 10 d. 8 val. ryto situacija Donecko apskrityje esančiame Mariupolio mieste išliko stabiliai įtempta.

Remiantis Ukrainos nacionalinės gvardijos pateikiama informacija, šiuo metu pajėgos jau pasitraukė iš įvykių epicentro.

Išplatintame pranešime teigiama, jog gegužės 9 d. šalia Mariupolio milicijos pastato įvykusių susirėmimų metu vienas karys žuvo, keturi buvo sužeisti šaunamaisiais ginklais.

Taip pat Nacionalinės gvardijos pranešime teigiama, jog gegužės 9 d. vakare teroristai padegė Mariupolio miesto administracijos pastatą.

„Piktadarių veiksmai visų pirma skirti tam, kad būtų sutrukdyta Ukrainos prezidento rinkimams“, - pabrėžiama Nacionalinės gvardijos spaudos pranešime. Taip pat pateikiama informacija, kad Ukrainos nacionalinės gvardijos vadai bei pajėgos daro viską, kad situacija mieste būtų stabilizuota.

DELFI primena, kad Mariupolyje šeštadienis paskelbtas gedulo diena. Tokią informaciją pateikia miesto taryba.

„Dėl tragiškų 2014 metų gegužės 9-osios įvykių, kurių metu žuvo žmonės, Mariupolio mieste gegužės 10 d. skelbiama gedulo diena, - nurodoma oficialiame pranešime. - Miesto taryba reiškia nuoširdžią užuojautą žuvusiųjų artimiesiems“.