Separatistai, kurie 2014 m. balandžio 6 d,. užėmė Donecko srities tarybą, šiandien, balandžio 10 d. 8 val. ryto duomenimis, ir toliau tvirtina barikadas aplink pastatą bei kuriasi teritorijoje, praneša „OstroV“.

Vertinant jų nuotaikas, nė vienas iš jų nė nesvarsto pasitraukimo iš užimtos teritorijos galimybės, apie kurią trečiadienį vakare užsiminė pirmasis Ukrainos vicepremjeras Vitalijus Jarema.

V. Jarema pareiškė, jog tikisi, kad ketvirtadienį iki 11 val. Donecko srities tarybos pastatas bus išlaisvintas taikiu būdu. Jis priminė, kad svarbiausias valdžios reikalavimas – kad protestuotojai sudėtų ginklus, kuriuos jie pasiėmė Ukrainos saugumo tarnybos valdyboje, t. y., 93 Makarovo pistoletus ir 5 Kalašnikovo automatinius šautuvus, bei pasitrauktų iš srities tarybos patalpų.

Separatistai Rytų Ukrainoje prašo V. Putino pagalbos

Prorusiškai nusiteikę separatistai rytiniame Ukrainos Luhansko mieste sustiprino barikadas prie Valstybės saugumo tarnybos pastato ir prašė Rusijos prezidento Vladimiro Putino pagalbos po to, kai šalies vyriausybė įspėjo, jog gali panaudoti jėgą siekiant įvesti tvarką, praneša „Reuters“.

Protestuotojai taip pat dalyvauja derybose, norint rasti kelią iš susidariusios aklavietės, kuria, Kijevo teigimu, gali būti pasinaudota kaip pretekstu Rusijos įsiveržimui. 

Buvusi KGB būstinė yra viena iš trijų administracijos pastatų, kuriuos šią savaitę užėmė protestuotojai, reikalaudami referendumo dėl atsiskyrimo nuo Ukrainos.

„Žinoma, mes turime paprašyti Rusijos priimti mus, nes nematau kitos alternatyvos“, - sakė pastato komendantu prisistatęs vyras.

Per spaudos konferenciją trečiadienio vakarą, kuri buvo surengta protestuotojų užimtame pastate, pietinių ir rytinių regionų kariuomenės dalinių atstovas Valerijus Bolikovas sakė, kad per derybas su valdžia nepavyko susitarti.

Nors protestuotojai pasisako už prisijungimą prie Rusijos, kaip padarė Krymas, V. Bolikovas pažymėjo, kad jie reikalauja surengti referendumą dėl didesnės autonomijos Luhanskui, kaip federalinės Ukrainos struktūros subjektui.

„Mes paliksime pastatą tik tada, kai bus įgyvendinti mūsų reikalavimai - surengtas referendumas dėl federacijos sudarymo“, - akcentavo V. Bolikovas.

Pasak vietos milicijos atstovės Tatjanos Pogukai, pareigūnai nesiima jokių veiksmų, kol vyksta derybos. „Mes nenorime smurto. Niekam nereikia mirčių ar kraujo praliejimo“, - telefonu sakė atstovė.    

O. Turčynovas taikiai pasidavusiems separatistams pasiūlė amnestiją

Ukrainos laikinasis prezidentas Olehas Turčynovas ketvirtadienį pažadėjo, kad prorusiški kovotojai, užėmę vyriausybinius pastatus kai kuriuose rytiniuose miestuose, išvengs baudžiamosios atsakomybės, jeigu sudės ginklus ir nutrauks jau keturias dienas trunkančią įstaigų okupaciją.

Šie taikūs ketinimai buvo pareikšti tuo metu, kai lieka vis mažiau laiko iki nustatyto galutinio termino – penktadienio ryto, kai separatistai turės palikti Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) pastatą rytiniame Luhansko mieste ir srities administracijos būstinę Donecko mieste. Priešingu atveju vyriausybė žadėjo panaudoti jėgą.

Oleksandras Turčynovas
Ginkluoti protestuotojai reikalauja, kad būtų surengti referendumai dėl Ukrainos rytinių regionų, kuriuose didelę gyventojų dalį sudaro rusakalbiai, atsiskyrimo nuo Kijevo ir prisijungimo prie Rusijos. Panašus referendumas nulėmė Maskvos praeitą įvykdytą Krymo aneksiją.

O.Turčynovas, atėjęs į valdžią vasario 22 dieną, kai buvo nuverstas prorusiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius, nors to žingsnio Kremlius iki šiol nepripažįsta, sakė įstatymų leidėjams, kad naujausia separatistinė krizė gali būti išspręsta taikiai.

Aukščiausioje Radoje mažumą sudarančios prorusiškos frakcijos siūlė priimti įstatymą dėl amnestijos separatistams, tašiau provakarietiška parlamento dauguma atsisakė palaikyti tokį žingsnį.

Tačiau O.Turčynovas paskelbė, jog jam priimtinesnis taikus šios priešpriešos sprendinys ir kad jis pasiruošęs užtikrinti kovotojų saugumą, jeigu jie greitai paliks užimtus pastatus.

„Jeigu žmonės sudeda ginklus ir palieka administracinius pastatus, mums nereikia priimti įstatymo dėl amnestijos. Užtikriname, kad nebus jokio baudžiamojo persekiojimo“, – O.Turčynovas, kuris taip pat yra Aukščiausiosios Rados pirmininkas, sakė įstatymų leidėjams per rytinį plenarinį parlamento posėdį.

„Esu pasiruošęs oficialiai tai patvirtinti prezidento įsaku, – pridūrė jis. – Galime išspręsti šią problemą šiandien.“

Donecke separatistai anksčiau paskelbė įkuriantys suverenią „liaudies respubliką“ ir kreipėsi į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną pasiųsti į kaimyninę šalys dešimtis tūkstančių karių, šiuo metu sutelktų prie Ukrainos rytinių sienų.

Ukrainos pietiniuose ir rytiniuose regionuose, kuriuos Rusija ilgai kontroliavo dar nuo carinės imperijos laikų, rusakalbiai gyventojai nerimauja dėl ukrainiečių nacionalistų stovyklai artimų naujųjų lyderių Kijeve ir tikisi pagalbos iš V.Putino.

Tačiau po minėtų dviejų pastatų okupacijos prorusiškų demonstrantų mitingai nebuvo gausūs, o kai kurios apklausos rodo, jog dauguma rytinių regionų gyventojų iš tikrųjų nepritartų prisijungimui prie Rusijos Federacijos.

Derybose Donecke – darbininkiškame anglių kasybos pramonės regione, kur V.Janukovyčius pradėjo politinę karjerą – dalyvauja kai kurie aukščiausi Ukrainos saugumo pareigūnai taip pat turtingiausias šalies verslo magnatas.

Pasak pareigūnų, verslininkas Rinatas Achmetovas ir Donecko srities gubernatorius palaiko Kijevo pastangas, kad kovotojai sušvelnintų savo reikalavimus.

„Jie siekia taikaus sprendinio, ir tai pripildo mus optimizmo“, – sakė premjero pirmasis pavaduotojas Vitalijus Jarema.

R.Achmetovas, kurio turtą žurnalas „Forbes“ vertina 11,4 mlrd. JAV dolerių – buvo vienas iš pagrindinių V.Janukovyčiaus finansinių rėmėjų. Manoma, kad šis oligarchas turi didžiulę įtaką Donecko regione.

Tačiau jis akivaizdžiai stengėsi užmegzti glaudesnius ryšius su naujaisiais provakarietiškais lyderiais, kurie tikriausiai laimės gegužės 25 dieną vyksiančius pirmalaikius prezidento rinkimus.

Tiek Vašingtonas, tiek Europos Sąjungos (ES) šalys kaltino Kremlių kurstant neramumus Ukrainos rytuose, kad sukurtų dingstį invazijai į tą regioną, nors tokius kaltinimus Maskva įnirtingai neigia.

Viltys, kad gali būti pasiektas proveržis didžiausioje nuo Šaltojo karo Rytų ir Vakarų santykių krizėje, padidėjo antradienį, kai JAV ir ES diplomatais sugebėjo įtikinti Maskvą ir Kijevą susitikti keturšalėse derybose ateinančią savaitę.

Vienas šaltinis Briuselyje sakė, kad tas susitikimas gali būti surengtas Vienoje ateinančių metų balandžio 17 dieną.

Ant kortos pastatytas ne vien didelės Europos valstybės teritorinis vientisumas ir politinė ateitis, bet ir Vakarų šalių santykiai su Maskva ir visi galimi šios krizės padariniai pasauliniam saugumui tolesniais metais.

V.Putinas trečiadienį pasiuntė signalą, kad planuojamose derybose Maskva propaguos jo pasiūlymą paversti Ukrainą federacija, kurios rytiniai regionai galėtų savarankiškai kurti diplomatijos ir prekybos santykius su Rusija. Tačiau tokį scenarijų Kijevas atmeta be jokių išlygų.

„Tikiuosi, kad Rusijos užsienio ministerijos iniciatyva dėl padėties išlyginimo, jos keitimo į geresnę pusę duos rezultatų – ir kad rezultatai bus teigiami“, – V.Putinas sakė per vyriausybės posėdį, kuris buvo transliuojamas televizijos

„Tikiuosi, kad laikinai einantys pareigas (Ukrainos lyderiai) nepridarys nieko, ko nebūtų įmanoma ištaisyti“, – pridūrė jis, konkrečiai neįvardydamas, kokios galėtų būti tos klaidos.

Tačiau viena aukšto rango JAV pareigūnė pareiškė, kad Vašingtonas neturi didesnių lūkesčių dėl būsimų derybų rezultatų, nors ir palankiai vertina tiesioginio dialogo galimybę.

„Turiu pasakyti, kad neturime didelių lūkesčių dėl šių derybų, tačiau tikime, kad jos yra labai svarbios, paliekant atviras diplomatines duris. Pažiūrėsime, ką jos atneš“, – sakė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Europos reikalams Victoria Nuland (Viktorija Njuland).