„Iniciatyvos atnaujinti ES aukščiausiojo lygio susitikimus su Rusija, nematant jokios pažangos iš Rusijos pusės, bus pavojingas nukrypimas nuo ES sankcijų politikos“, – sakė Dmytro Kuleba po susitikimo su ES užsienio politikos vadovu.

„Sprendimas įšaldyti ES ir Rusijos aukščiausiojo lygio susitikimus buvo priimtas 2014 metais dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą. Deja, Rusija neparodė valios keisti savo politiką nei Ukrainos, nei ES atžvilgiu, ir mes manome, kad aukščiausiojo lygio susitikimų atnaujinimas yra nepagrįstas“, – sakė ministras.

Berlynas ir Paryžius trečiadienį prieš susitikimą Briuselyje, kuriame dalyvavo ES lyderiai, pateikė blokui siūlymą svarstyti galimą aukščiausiojo lygio susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu po to, kai praėjusią savaitę Ženevoje jis susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu.

Tačiau išlieka daugelio ES valstybių narių pasipriešinimas, ypač Rytų Europoje, kurias nemaloniai nustebino tokia iniciatyva ir kurios vis dar labai atsargios dėl derybų su Kremliumi.

Trečiadienio vakarą ES ambasadoriai nesugebėjo sudėlioti bendros pozicijos dėl šio pasiūlymo ir paliko šį darbą lyderiams.

ES siekia atnaujinti savo strategiją Rusijos atžvilgiu, nes Briuselis pripažįsta, kad santykiai su Kremliumi dar labiau pablogės, nepaisant to, kad jie jau pasiekė savo „žemiausią lygį“.

Vokietijos ir Prancūzijos plane reikalaujama, kad ES būtų tvirtai ir vieningai nusiteikusi Maskvos atžvilgiu, tačiau turėtų stengtis bendradarbiauti su Kremliumi abipusiai svarbiais klausimais, tokiais kaip klimato kaita, sveikata, Irano branduolinis susitarimas ir konfliktai Sirijoje bei Libijoje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)