Tai paaiškėjo iš perimtų separatistų kovotojų pokalbių telefonu, kuriuos paviešino Ukrainos Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos informacijos centras, rašo obozrevatel.com.

Teigiama, kad tokį sprendimą priėmė Rusijos federalinės saugumo tarnybos pareigūnai Rostove prie Dono.

Svetainėje „YouTube“ paskelbtame pokalbio fragmente LLR užkardos komendantas Vasilijus Gončarovas, pravarde „Gončar“, šiuo metu po vieno sužeidimo besigydantis Kryme, skambina vienos iš kovos grupių lyderiui, vardu Ivanas (Ukrainos žvalgyba mėgina nustatyti jo tapatybę).

Valerijus Bolotovas
„Man čia reikia... Uždavė tokį klausimą, į kurį man sunku atsakyti – iš kur atsirado „Lešyj“?“ - į Ivaną kreipiasi V. Gončarovas.

Pažymėtina, jog kalbama apie vieno stambiausių Luhansko teroristų padalinio vadą, pravarde „Lešyj“.

Pokalbio metu paaiškėja, kad šis teroristas yra su kriminaline praeitimi. Rusijos pareigūnų teigimu, tai jau suteikia pagrindą pravalyti teroristų gretas.

Kaip Ivanui nurodo V. Gončarovas, yra sudaryti „nepatikimų“ kovotojų sąrašai. Tarp rusams neparankių asmenų pateko ir LLR lyderis Valerijus Bolotovas.

Kaip skelbė obozrevatel.com, „DLR ministras pirmininkas“ Aleksandras Borodajus išsakė būgštavimus dėl to, kad apsišaukėliškos DLR „gynybos ministras“ Igoris Girkinas („Strelkovas“) išslydo iš Kremliaus kontrolės ir tapo nebevaldomas.

A. Borodajus traukiasi iš posto

Donecko separatistų lyderis Aleksandras Borodajus, save laikantis teroristinės organizacijos „Donecko Liaudies Respublika“ ministru pirmininku, nusprendė „palikti savo postą“.
Apie tai teroristas parašė savo puslapyje „Twitter“ svetainėje.

„Palieku Donecko Liaudies Respublikos premjero postą“, – parašė A. Borodajus.

Kitame įraše jis patikslina, kad kol kas vis dar eina „premjero“ pareigas. Priežastys, dėl kurių A. Borodajus palieka postą, nėra žinomos.

Kaip pranešė UNIAN, anksčiau žiniasklaidoje pasirodė informacija apie tai, kad A. Borodajus išvyko iš Donecko.

Separatistas įnirtingai neigė gandus, kad jis daugiau negrįš į Donecką, tačiau kada tiksliai grįš, nenurodė, pareiškę, jog tai slapta informacija.


Sukilėlių vadovybėje planuojamos permainos liudija mėginimus švelninti įtampą

Aleksandras Zacharčenka
Rusijos pilietį, kuris šiuo metu vadovauja Ukrainos rytuose veikiantiems prorusiškiems separatistams, gali pakeisti vietinis sukilėlių atstovas iš šio regiono, pranešė šaltiniai naujienų agentūrai „Reuters“ .

Toks žingsnis galėtų padėti sumažinti įtampą konflikte po to, kai Vakarai įvedė sankcijas Rusijai už paramą sukilėliams.

Rusijos piliečiai, įskaitant vadinamosios Donecko liaudies respublikos vadovą Aleksandrą Borodajų, užima aukščiausius postus prorusiškų separatistų vadovybėje.

Tačiau šaltiniai sakė, kad greitai A.Borodajų gali pakeisti Donecke gimęs Aleksandras Zacharčenka, šiuo metu vadovaujantis smarkiai ginkluotam sukilėlių būriui.

Vienas šaltinis „Reuters“ sakė, kad A.Zacharčenka bus paskirtas „Donecko liaudies respublikos“ vadovu.

Paklaustas, ar šis žingsnis yra mėginimas deeskaluoti krizę, šaltinis atsakė: „Taip“.

Kitas „Donecko liaudies respublikos“ vadovybės narys Andrejus Purginas sakė, kad tokios permainos svarstomos, tačiau dar nėra oficialiai patvirtintos.