Kijevas žinojo, kad dėl nelaimės kaltas Teheranas, tačiau šalies ambasadai Irano sostinėje pareiškė atmetantis teroristinio išpuolio versiją, „Current Time“ sakė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danylovas.

Priežastis, kodėl buvo nuspręsta taip elgtis, buvo Kijevo noras pasirūpinti, kad Iranas priimtų Ukrainos tyrėjų komandą.

„Po to, kai iš Teherano gavome informacijos, kad jie mūsų laukia, informacija buvo pašalinta“, – sausio 13 dieną sakė O. Danylovas.

Opozicijos politikai aršiai kritikavo Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį už delsimą anksčiau pranešti gautą informaciją, jog Iranas galėjo sausio 8 dieną numušti orlaivį ir pražudyti visus 176 jame buvusius žmones, tarp kurių 11 ukrainiečių.

O. Danylovas teigia, kad Jungtinės Karalystės ir Kanados ministrai savo pareiškimuose kaltę dėl tragedijos suvertė Teheranui dėl „politinių priežasčių“.

O štai Kijevas nusprendė pasielgti pragmatiškai, nes „mūsų užduotis buvo išsiaiškinti tiesą“, teigia pareigūnas.

Paklaustas, ar tokie veiksmai buvo provokacija, O. Danylovas paaiškino, kad jie buvo „orientuoti į aiškų tikslą“.

Jo teigimu, Ukrainos tyrėjai mano, kad lėktuvą numušė Rusijoje pagaminta „Tor“ raketa. Kai Teheranas oficialiai pripažino numušęs orlaivį, nors prieš tai tris dienas tai neigė, O. Danylovas pareiškė, kad toks prisipažinimas „kiek sumažino įtampą“. Tai buvo patvirtinimas, kad „Ukraina pasirinko teisingą kelią“.

Irano teismų sistema antradienį paskelbė, kad dėl praėjusios savaitės incidento, kai Teherane buvo numuštas ukrainiečių keleivinis lėktuvas, areštuota kažkiek asmenų.

„Buvo vykdomi platūs tyrimai, areštuoti kai kurie žmonės“, – televizijos transliuotoje spaudos konferencijoje sakė teismų sistemos atstovas Gholamhosseinas Esmaili.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani antradienį pareiškė, kad turi būti nubausti visi asmenys, atsakingi už netyčinį ukrainiečių keleivinio lėktuvo numušimą.

„Mūsų žmonėms dėl šio incidento labai svarbu“, jog atsakingi asmenys stotų prieš teisingumą, „kad ir kas buvo kaltas ar aplaidus visais lygiais“, sakė H. Rouhani, kurio kalbą tiesiogiai transliavo televizija.

„Visi, kurie turėtų būti nubausti, privalo būti nubausti“, – pabrėžė jis.

„Teismų sistema privalo sukurti specialų teismą su aukšto rango teisėju ir dešimtimis ekspertų... Visas pasaulis stebės“, – pridūrė Irano prezidentas.

Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) laineris „Boeing 737-800“, turėjęs skristi į Kijevą, trečiadienį anksti ryte buvo numuštas vos pakilęs iš Teherano tarptautinio oro uosto. Žuvo visi 176 juo skridę žmonės – 167 keleiviai ir devyni įgulos nariai.

Iš pradžių Irano vadovybė neigė, kad orlaivį numušė raketa, tačiau šeštadienį pripažino, kad Irano karinės pajėgos jį numušė per katastrofišką klaidą.

Iranas patiria vis didesnį tarptautinį spaudimą užtikrinti, kad jo tyrimas dėl šios tragedijos būtų nuodugnus ir skaidrus.

Tai, kaip pareigūnai elgėsi po lėktuvo katastrofos, papiktino žmones ir pačiame Irane.

Pirmadienį socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose, kaip teigiama, matyti iraniečiai, dalyvavę trečią dieną iš eilės vykusiose demonstracijose, per kurias, regis, buvo skanduojami šūkiai prieš Irano valdžią.