Pareiškimuose, kuriais, regis, siekiama išvengti tolimesnio Ukrainos sostinės gatvėse toliau besiburiančių tūkstančių protestuotojų antagonizmo, Kijevo ir Maskvos pareigūnai akcentuoja, jog per susitikimą nebus svarstoma galimybė Ukrainai prisijungti prie Rusijos muitų sąjungos kartu su Baltarusija ir Kazachstanu, praneša nytimes.com.

Tuo pačiu metu didėjanti tikimybė, kad Rusija, o ne Vakarai, paremtų sunkioje ekonominėje krizėje atsidūrusią Ukrainą buvo vertinama kaip galimas lūžio taškas dabar jau daugiau nei tris savaites vykstančiuose pilietiniuose neramumuose.

Nors, turint omenyje dabartinį politinį chaosą, bet kokia finansinė parama šaliai būtų rizikinga, tačiau tai suteiktų galimybę Rusijai pasiekti pergalę kovoje su Europa dėl įtakos Ukrainai. O tai, kad iš V. Janukovyčiaus nebus reikalaujama viešai įsipareigoti muitų sąjungai – iš esmės, laisvos prekybos zonai didžiojoje buvusios Sovietų Sąjungos dalyje – V. Putinui leis dar tvirčiau pakartoti savo teiginį, kad tai Europa, o ne Rusija daro nesąžiningą spaudimą Ukrainai.

Protestų lyderiai ir kai kurie Parlamento nariai teigia manantys, kad bet kokį Rusijos pagalbos pasiūlymą greičiausiai lydės dideli pokyčiai aukščiausiuose Ukrainos valdžios sluoksniuose, galbūt net įskaitant keturių ar daugiau ministrų kabineto narių atleidimą.

Nors beveik neabejojama, kad tuos atleistus ministrus pakeis kiti V. Janukovyčiui lojalūs žmonės, tokie pasikeitimai atimtų gyvybinę energiją iš protestuojančiųjų – atrodytų, kad mitingų dalyviai pasiekė tikslą pašalinti ministrų kabineto narius, ypač tuos, kurie atsakingi už neseniai milicijos pademonstruotą smurtą.

„Toks scenarijus yra tikėtinas, - teigia žmogaus teisių aktyvistė ir viena protesto akcijų Ukrainoje organizatorių Viktorija Sjumar. - Tebūnie. Aikštė neišsiskirstys, nors paramos Kijeve bus mažiau. Opozicija neteks paramos“.

Vyriausias V. Putino patarėjas ekonomikos klausimais Andrejus Belousovas pirmadienį, gruodžio 16 dieną, taip pat patvirtino, kad Rusija yra pasirengusi mesti Ukrainai finansinį gelbėjimosi lyną. Neišvengiamai tai iškels klausimą, ko Kremlius tikisi mainais už tai.

„Ukrainoje situacija dabar yra tokia, kad vieniems ar kitiems nesuteikus kokių nors paskolų jie paprasčiausiai negalės išlaikyti ekonominio stabilumo, - teigė J. Belousovas naujienų agentūrai „Interfax“ Maskvoje. - Aš neatmetu, kad paskola bus suteikta, jei bus toks prašymas“.

Ukrainos protestų organizatoriai antradienį Kijeve rengia masinį mitingą, kuriame bus pasisakoma prieš V. Janukovyčiaus slaptą susitarimą su Rusija.