„Tai preliminari informacija. Žinoma, dabar viskas bus patikrinta“, – sakė jis.

Anksčiau M. Podoliakas tviteryje rašė, kad padaryta žala bus milžiniška.

„Tikslas akivaizdus: sukurti sudėtingų kliuvinių Ukrainos ginkluotųjų pajėgų progresui, perimti informacinę iniciatyvą, atitolinti teisingą karo baigtį. Didžiulėje teritorijoje bus sunaikinta visa, kas gyva, pražus daug gyvenviečių, aplinkai bus padaryta milžiniška žala...

Dar vienas iš anksto kruopščiai suplanuotas nusikaltimas iš to, ką galima vadinti vienu dideliu Rusijos Federacijos XXI amžiaus nusikaltimu – didelio masto karo #Europoje. Rusija privalo nedelsiant būti pripažinta teroristine valstybe su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis...“ – rašė jis.

Zelenskis: užtvanka susprogdinta iš vidaus

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio teigimu, Rusijos pajėgos Kachovkos hidroelektrinės užtvanką susprogdino iš vidaus.

V. Zelenskis antradienį surengė skubų šalies Nacionalinio saugumo tarybos posėdį, skirtą šį rytą nugriaudėjusiam sprogimui aptarti.

„Telegram“ įraše V. Zelenskis teigia, kad išpuolis įvykdytas 2.50 val. ryto, šiuo metu potvynio zonoje yra apie aštuoniasdešimt gyvenviečių.

„Rusijos teroristai detonavo sprogmenų Kachovskos hidroelektrinės užtvankos struktūros viduje. Buvo skubiai nurodyta rizikos zonose pradėti evakuaciją ir užtikrinti geriamo vandens tiekimą visiems
miestams ir kaimams, kuriuos iki tol vandeniu aprūpindavo Kachovkos užtvanka. Padarysime viską, kad išgelbėtume žmones. Dirba visos tarnybos, kariuomenė, vyriausybė, kanceliarija“, – teigia V. Zelenskis.

Jau evakuoti 742 žmonės, jėgainė visiškai sunaikinta

Rusams susprogdinus Kachovkos hidroelektrinę, iki antradienio 10 val. iš pavojingų rajonų buvo evakuoti 742 žmonės.

Tai feisbuke pranešė Ukrainos vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenka, kuriuo remiasi „Ukrinform“.

„Galimo potvynio zonoje yra apie 80 gyvenviečių. Dauguma jų – laikinai okupuotos priešo. Vanduo kyla. Situaciją apsunkina tai, kad kai kurie keliai yra išplauti. Dėl to į kai kurias gyvenvietes neįmanoma patekti. Evakuacijos grupės ieško kitų maršrutų. 10 val. duomenimis, evakuoti jau 742 žmonės“, – parašė jis.

Anot pareigūno, atitinkami specialistai padeda piliečiams dešiniajame Dniepro krante esančioje išlaisvintoje Chersono srities dalyje.

„Dabar Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos ir policijos uždavinys – evakuoti kuo daugiau žmonių, išgelbėti juos nuo dar vieno teroristinio blogio imperijos išpuolio padarinių. Nerimaujame dėl savo žmonių, kurie liko laikinai okupuotoje regiono dalyje kairiajame krante, nes teroristams rusams gyvybė neturi jokios vertės. Rusija gali tik naikinti“, – pabrėžė ministras.

Kaip patikslino I. Klymenka, didelę grėsmę kelia ir padėtis priešo okupuotoje Zaporižios atominėje elektrinėje.

„Visur, kur įkelia koją Rusijos režimas, ateina suirutė ir nelaimės. Todėl Rusija turi pasitraukti iš Zaporižios AE. Tai ne tik Ukrainos saugumo klausimas“, – pažymėjo VRM vadovas.

Kaip jau buvo pranešta, birželio 6-osios naktį Rusijos kariuomenė susprogdino Kachovkos HE užtvanką.

Chersono srityje pradėta gyventojų evakuacija iš pavojingų vietų, kurios dėl Kachovkos HE susprogdinimo gali būti užlietos.

Bendrovė „Ukrhidroenerho“ pareiškė, kad jėgainė yra visiškai sunaikinta ir jos neįmanoma atstatyti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)