Šis Ukrainos prezidento Petro Porošenkos pranešimas nuskambėjo, šaliai mėginant formuoti profesionalų kariuomenę, kuri atitiktų NATO reikalavimus ir vieną dieną galėtų prisidėti prie Vakarų karinio bloko.

Šauktinių kariuomenę Ukraina atnaujino netrukus po 2014 metų vasario įvykių, kai buvo nuverstas Rusijos palaikomas šalies prezidentas Viktoras Janukovyčius, Rusija aneksavo Krymo pusiasalį, o prorusiškoje šalies dalyje kilo karas.

„Aš, prezidentas ir vyriausiasis (pajėgų) vadas, pranešu Ukrainos žmonėms, kad dabar fronte arba antiterorisitnės operacijos rajone nėra nė vieno šauktinio kario“, – pranešė P.Porošenka, kurio žodžius citavo prezidentūra.

Ukrainos provakarietiški lyderiai „teroristais“ vadina sukilėlius, kurie kontroliuoja didelius rajonus pramoninėje jos dalyje ir kuriuos remia kariais bei įranga Rusija. Maskva šiuos kaltinimus neigia.

„Ginkluotosios Ukrainos pajėgos turi būti sudarytos iš savanorių ir samdomų karių, kurie turėtų būti gerai paruošti, motyvuoti, apmokyti ir visiškai aprūpinti“, – kalbėjo P. Porošenka.

Šis pranešimas rodo, kad Ukraina artimiausiu metu nenumato atnaujinti kovos veiksmų, kurie yra aprimę, 2015 metų vasarį pasirašius tarptautinės bendruomenės tarpininkautą paliaubų sutartį.

Šauktiniai kariai iki šiol buvo laikomi viena silpniausių grandžių Ukrainos ginkluotosiose pajėgose.

Kariuomenėje įvairių brigadų gretose tarnauja ir savanoriai kariai, ir samdomi kariai, kurie pavaldūs Ukrainos vidaus reikalų ir gynybos ministerijoms.

Jie garsėja kaip nuožmiausi kovotojai ir sulaukia kritikos dėl žmogaus teisių pažeidimų ir prorusiškų sukilėlių bei jų šalininkų kankinimo karo zonoje.

Panašių kaltinimų sulaukia ir prorusiški kovotojai. P. Porošenka ne kartą žadėjo ištirti šiuos įtariamus žmogaus teisių pažeidimus, apie kuriuos kalba įvairios žmogaus teisių grupės.

Ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas Viktoras Muženka pranešė, kad per 30 mėnesių nuo kruviniausio konflikto Europoje po Balkanų karų pradžios į Ukrainos ginkluotąsias pajėgas užsirašė 90 tūkst. profesionalių karių.

Kiek profesionalų ir savanorių šiuo metu yra dislokuota rytinėje šalies dalyje, V. Muženka nenurodė.

Pasak Kijevo, Ukraina kariauja su 40 tūkst. separatistų sukilėlių pajėgomis, kurias remia mažiausiai 6 tūkst. karių iš Rusijos.

Tačiau separatistai neatskleidžia savo karių skaičius ir neigia gaunantys paramą iš Maskvos.