P. Szijjarto atvyko į Kijevą savo pirmojo vizito po to, kai pernai šalies prezidentu buvo išrinktas buvęs komikas Volodymyras Zelenskis.

„Vengrijos vyriausybė suinteresuota atnaujinti gerus kaimyninius santykius su Ukraina“, – sakė ministras per bendrą spaudos konferenciją su Ukrainos vicepremjeru Dmytro Kuleba.

Konfliktą tarp abiejų šalių sukėlė 2017 metais Kijevo priimtas įstatymas, kuris, pasak ES ir NATO narės Vengrijos, varžo Ukrainos vengrų mažumos teisę mokytis savo gimtąja kalba.

Ukraina neigia, kad šis įstatymas diskriminuoja tautines mažumas.

Ukrainos vakariniame Užkarpatės regione, anksčiau priklausiusiame Austrijai-Vengrijai, gyvena maždaug 100 tūkstančių vengrų.

„Mes norime, kad Užkarpatėje gyvenantys vengrai turėtų galimybę išsaugoti savo gimtąją kalbą“, – pareiškė P. Szijjarto.

Jis pridūrė, kad anksčiau penktadienį vykusiame susitikime su Ukrainos švietimo ministru jis „pateikė porą pasiūlymų“, kaip galima būtų pataisyti susidariusią padėtį, ir paragino Kijevą juos apsvarstyti.

Tuo metu D. Kuleba pareiškė, kad Ukraina ir Vengrija siekia „pavyzdinių“ santykių.

Jis taip pat paragino Užkarpatę tapti „sėkmės istorija, bendrų Ukrainos ir Vengrijos pastangų dėka“.

Dar vienas konfliktas tarp Kijevo ir Budapešto kilo 2018 metais, kai Ukraina išsiuntė Vengrijos konsulę, apkaltinusi ją vengriškų pasų dalijimu Ukrainoje gyvenantiems vengrams.

Ukrainos įstatymai nepripažįsta dvigubos pilietybės.

Vengrija taip pat ne kartą grasino blokuoti Kijevo siekį gerinti santykius su Europos Sąjunga ir NATO, ir sutrukdė Ukrainai dalyvauti keliuose svarbiuose Aljanso narių susitikimuose.