Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu ir Ukrainos infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas pasirašė atskirus, bet identiškus susitarimus su JT ir Turkijos pareigūnais, kad būtų vėl atidaryti uždaryti laivybos maršrutai per Juodąją jūrą, pranešė ceremoniją stebėję naujienų agentūros AFP žurnalistais.

Kyjivo pareigūnai sakė nenorintys sudaryti jokių tiesioginių susitarimų su Rusija, prieš penkis mėnesius pasiuntusia savo pajėgas į kaimyninę Ukrainą.

Grūdai Ukrainoje

„Šiandien Juodojoje jūroje atsirado švyturys, – sakė A. Guterresas. – Vilties švyturys, galimybių švyturs, palengvėjimo švyturys pasaulyje, kuriame jo reikia labiau nei kada nors anksčiau.“

„Jūs įveikėte kliūtis ir atidėjote į šalį nesutarimus, kad atvertumėt kelią iniciatyvai, tarnausiančia visų bendriems interesams“, – pridūrė jis, kreipdamasis į Rusijos ir Ukrainos atstovus.

Diplomatai tikisi, kad pirmosios grūdų siuntos bus išplukdytos iki rugpjūčio vidurio – pirmąkart nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios vasario gale.

Kyjivo pareigūnai sakė nenorintys sudaryti jokių tiesioginių susitarimų su Rusija.

Ukrainos prezidento patarėjas Mychailas Podoliakas anksčiau pažadėjo, kad Kyjivo pateiks „karinį atsaką“ bet kokioms Rusijos „provokacijoms“, taip pat sakė, kad nei Maskvos laivai, nei atstovai nebus įleidžiami į Ukrainos uostus, per kuriuos būtų išplukdomi javai.

Pasak M. Podoliako, bet kokios būtinos krovininių laivų inspekcijos „bus atliekamos jungtinių grupių“ Turkijos vandenyse.

Ukrainiečių delegacija anksčiau penktadienį atvyko į Stambulą pasirašyti sutarties, turinčios atblokuoti milijonus tonų grūdų, įstrigusių Ukrainos uostuose nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną.

„Šalies delegacija, vadovaujama Ukrainos infrastruktūros ministro Oleksandro Kubrakovo, atvyko į Stambulą derybų, kad būtų išspręstas grūdų klausimas“, – per platformą „Telegram“ parašė Ukrainos infrastruktūros ministerija.

A. Guterresas „dar kartą išreiškė palaikymą Ukrainos uostų atblokavimui ir patikino, jog Jungtinėms Tautoms saugumas yra neginčijamas prioritetas“, nurodė ministerija.

Iki 25 mln. kviečių ir kitų javų šiuo metu yra įstrigę Ukrainos uostuose, užblokuotuose Rusijos karo laivų ir Kyjivo įrengtų minų laukų, turinčių apsaugoti nuo potencialaus Maskvos amfibinio puolimo.

Eksporto blokada lėmė didelį pasaulinį maisto brangimą ir kurstė nuogąstavimus dėl galinčio kilti bado, ypač neturtingiausiose šalyse.

Šiuo susitarimu siekiama atnaujinti grūdų eksportą iš Ukrainos uostų.

Sutartis apims tris Ukrainos uostus, įskaitant Odesą, Stambule įsteigtą Jungtinį koordinavimo centrą ir sutartus saugius prekybos laivybos koridorius.

Paviešintos detalės apie Rusijos ir Ukrainos pasirašytą susitarimą dėl grūdų

Penktadienį Stambule pasirašytas susitarimas tarp Ukrainos ir Rusijos, tarpininkaujant Turkijai ir Jungtinėms Tautoms, leistų per mėnesį eksportuoti 5 mln. tonų grūdų iš trijų Ukrainos uostų, penktadienį pranešė aukštas JT pareigūnas.

Pagal susitarimą grūdų laivai galės plaukti saugiu koridoriumi Juodojoje jūroje, o paskui plaukti per Bosforo sąsiaurį, kad pasiektų pasaulines rinkas, sakė pareigūnas.

Laivus stebės Jungtinis koordinavimo centras (JCC), kuris bus nedelsiant įkurtas Stambule ir kuriame bus atstovai iš Ukrainos, Rusijos, Turkijos ir JT.

Pasak pareigūno, Rusijos, Ukrainos, Turkijos ir JT pareigūnai patikrins laivus prieš jiems atvykstant į Ukrainą, kad įsitikintų, jog jie neturi ginklų.

Ukraina ir Rusija susitarė nepulti jokio laivo, įvardyto kaip šios iniciatyvos dalis, plaukiančio nustatytais kanalais. Įvykus incidentui, JCC įsikiš, kad išspręstų visas galimas problemas, sakė pareigūnas.

Gali praeiti kelios savaitės, kol laivai pradės judėti, kad būtų galima tinkamai įgyvendinti visas logistines sandorio detales ir sudaryti tikrinimo grupes, sakė pareigūnas.

Nepaisant to, procesas turi prasidėti greitai, kad Ukrainos sandėliai būtų ištuštinti naujam derliui, sakė pareigūnas.

Sandoris galioja 120 dienų nuo pasirašymo dienos ir gali būti pratęstas tokiam pat laikotarpiui, nebent kuri nors iš šalių praneš apie ketinimą jį nutraukti, socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė sutartį pasirašęs Ukrainos ministras Oleksandras Kubrakovas.

Apie 20 milijonų tonų grūdų yra sukaupta Ukrainoje, kur dabar jau vyksta vasaros derliaus nuėmimas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)