Du su esama situacija gerai susipažinę asmenys teigė, kad Kijevas ir Briuselis, kilus nemenkam skandalui, buvo priversti pasiekti naujo laikino susitarimo, kuriame numatytas leidimas Ukrainai didinti vištienos krūtinėlių eksporto į Europos Sąjungos kvotą, nors Europos ūkininkai ir skundžiasi, kad Ukrainos paukštienos pramonė, naudodamasis teisės aktų spragomis, jiems piktybiškai kenkia.

Europos Komisijos atstovas POLITICO patvirtino, kad su Ukraina dėl vištienos buvo pasiektas naujas susitarimas, kuris dabar keliaus į Europos Vadovų Tarybą ir Europos Parlamentą.

Visas šis skandalas susijęs su dar 2016 metais su Ukraina pasirašytu prekybos susitarimu. Ši sutartis – galingas ir vertingas svertas Vakarams bandant padėti Kijevui ištrūkti iš politinės Rusijos orbitos. Vienas Ukrainos verslo magnatas šiame susitarime užuodė prieštaringai vertinamą galimybę, privertusią Briuselį ir Kijevą sugrįžti prie derybų stalo. Ir viskas dėl vištienos krūtinėlių.

POLITICO praeitais metais išsiaiškino, kad vištų augintojai iš Ukrainos sumaniai išnaudoja susitarime aptiktą spragą, leidžiančią jiems laisvai be jokių mokesčių į Europos Sąjungą eksportuoti pačią vertingiausią mėsą – vištienos krūtinėlę. Europos Sąjunga įprastai vištienos krūtinėlei taiko draudžiamuosius muitus, taip norėdama apsaugoti vietinius paukštienos gamintojus. Ūkininkai iš Europos kaltę dėl susiklosčiusios padėties verčia vienai konkrečiai bendrovei – Ukrainos paukštienos gigantei MHP, esančiai Ukrainos milijardieriaus Jurijaus Kosiuko rankose, kuris ir sugalvojo šią sumanią ir absoliučiai teisėtą schemą.

Bendrovė į Europos Sąjungą eksportuoja vištienos krūtinėles su viduje paliktu pagrindiniu kaulu, o tokia pasirinkta strategija padeda išvengti mokesčių – juk šis produktas skiriasi nuo tradicinės vištų krūtinėlės sąvokos. Europos Sąjungos viduje paukštienos pakuotojai be vargo minėtąjį kaulą išpjauna ir krūtinėlę pardavinėja nemokėdami jokių papildomų mokesčių.

Praeitais metais Europos Komisijos atstovai POLITICO sakė manantys, kad tokia praktika iš esmės prieštarauja sutarties dvasiai. Derybos dėl prekybos buvo atnaujintos, šis žingsnis sulaukė nemenko žiniasklaidos dėmesio.

Paukštienos gamintojai iš Europos Sąjungos gautu rezultatu kaip reikiant nepatenkinti – juk siūlomos dosnios nuolaidos eksportuotojams iš Ukrainos. Vienas Europos diplomatinis šaltinis ir vienas ukrainiečiams artimas pašnekovas POLITICO paaiškino, jog abi šalys sutarė dėl pirminio naujo susitarimo varianto, kuriame vištienos krūtinėlės su kaulu triukas juodu ant balto įvardijamas kaip neteisėtas.

Nepaisant to, abu pašnekovai patvirtino, jog pasiektas kompromisas mažiausiai dvigubai padidins vištienos krūtinėlės iš Ukrainos eksporto kvotą, kuri šiuo metu siekia 20 tūkst. tonų per metus. Tokie nauji skaičiai neabejotinai įsiutins vištų augintojus Europoje. Jie įsitikinę: jie už Europos Komisijos neapdairumą neatsako ir neturėtų būti už tai baudžiami.

Kijevui artimas pašnekovas kalbėjo, jog pirminė kvota greičiausiai išaugs iki 50 tūkst. tonų. Europos Sąjungos diplomatas savo ruožtu paminėjo dar didesnį skaičių: esą, prie pirminės 20 tūkst. tonų kvotos bus pridėta dar 50 tūkst. tonų, ir galutinė vištienos krūtinėlės iš Ukrainos eksporto metinė kvota sieks 70 tūkst. tonų. Pramonės atstovai Briuselyje taip pat patvirtino girdėję apie būtent 70 tūkst. tonų. Ukraina Briuselio minimų skaičių nekomentuoja, esą, kol vyksta derybų procesas, to daryti nevalia. Susitarimą dar turi pasirašyti Europos Sąjungos valstybių narių valdžios.