Numušė du Ukrainos pajėgų naikintuvus

Prorusiški separatistai numušė du Ukrainos vyriausybės pajėgų naikintuvus, trečiadienį pranešė Ukrainos vykdomos karinės operacijos atstovas.

Pasak jo, tie naikintuvai Su-25 buvo numušti apie 13 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku netoli Savur Mohylos gyvenvietės rytų Ukrainoje.

Informacijos apie pilotų likimą nebuvo gauta.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovai patvirtino, jog Donbase separatistai numušė du Ukrainos lėktuvus.

Šią informaciją UNIAN patvirtino tarybos atstovas spaudai Andrejus Lysenka: „Taip, informacija, jog buvo numušti du mūsų naikintuvai, yra teisinga“.

Netrukus prorusiški separatistai išplatino vaizdo įrašą, kuriame matyti neva numuštas Ukrainos naikintuvas. Šio įrašo autentiškumas nėra patvirtintas:

„Minėtame rajone keturiems Ukrainos naikintuvams sėkmingai atlikus užduotį, juos iš zenitinių raketų kompleksų apšaudė prorusiškai nusiteikę nusikaltėliai. Nepaisant priešraketinių manevrų ir kelių paleistų šiluminių gaudyklių, du lėktuvai buvo numušti. Pilotai spėjo katapultuotis“, - teigia Antiteroristinės operacijos spaudos tarnyba.

Naikintuvai  daugiau kaip 5200 m aukštyje

Du ukrainiečių naikintuvai Su-25 buvo numušti iš Rusijos Federacijos teritorijos 5200 metrų aukštyje.

Tai per trumpą spaudos konferenciją Kijeve pranešė Ukrainos Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos informacijos centro atstovas spaudai Andrejus Lysenka, rašo unian.net.

„Šiandien Dmitrovkos gyvenvietės rajone keturi atakos lėktuvai Su-25 teikė palaikymą ugnimi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų daliniams, drąsiai gynusiems pozicijas prie mūsų valstybės sienos“, - sakė jis.

„Sėkmingai įvykdę užduotį, jie buvo apšaudyti iš galingų zenitinių raketų kompleksų. Nepaisant priešraketinių manevrų ir šaudymo šiluminėmis gaudyklėmis, du mūsų orlaiviai 5,2 tūkst. metrų aukštyje buvo pamušti“, - pridūrė A. Lysenka.

„Pirminiais duomenimis, raketos buvo paleistos iš Rusijos Federacijos teritorijos“, - pareiškė jis.

„Nešiojamiems zenitinių raketų kompleksams, kuriuos turi teroristai, nebūdingas toks pažeidimų aukštis“, - pridūrė A. Lysenka.

Ukrainos prorusiški sukilėliai traukiasi iš pozicijų

Kiek anksčiau pranešta, kad prorusiški sukilėliai palieka savo pozicijas Ukrainos rytinio Donecko miesto prieigose ir traukiasi jo centro link, trečiadienį pranešė Ukrainos kariškiai.

Pasak vietos gyventojų, separatistų kovotojai, siekiantys Donbaso regiono nepriklausomybės nuo Ukrainos, išrausė apkasus Donecko centre prie pagrindinio universiteto komplekso, kurio studentų bendrabučiuose jie yra įsikūrę.

Ukrainos pajėgos privertė sukilėlius atsitraukti į dvi jų pagrindines tvirtoves – Donecką ir Luhanską – užimdamos aplinkinius kaimus ir priemiesčius bei mėgindamos išstumti kovotojus.

„Donecke sukilėliai masiškai paliko savo pozicijas ir išvyko į centrinę miesto dalį, – sakoma Kijevo vyriausybės pajėgų vykdomos „antiteroristinės operacijos“ štabo pranešime. – Neatmestina, kad tokie veiksmai galbūt atspindi besiplečiančią paniką ir mėginimus palikti kovos veiksmų zoną.“

Gyventojai sakė naktį girdėję artilerijos šūvius, o vienas sviedinys pataikė į mieste esantį chemijos fabriką, sukeldamas jame gaisrą.

Taip pat pranešama apie praeitą naktį vykusius susirėmimus Luhanske, nurodė Kijevo pareigūnai.