Pasak jo, nepaisant to, kad Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka kol kas visaip vengia didesnio įsitraukimo į karo veiksmus prieš Ukrainą, Baltarusijos vaidmuo gali pasidaryti aktyvesnis.

„Baltarusija – jaunesnioji Rusijos sesuo. Baltarusijos valdžia jau užleido savo teritoriją ir karinių pajėgų tranzitui, ir apšaudymams raketomis bei artilerija, ir sužeistųjų gydymui, ir net [leido] pervežti Rusijai viską, ko buvo prisiplėšta. Pagal visus karo įstatymus, Baltarusija jau seniai prisijungė prie karo agresijos. Tačiau Baltarusijos vaidmuo gali būti dar aktyvesnis. Baltarusijos diktatorius visaip vengia aktyvesnio įsitraukimo į Rusijos karą prieš Ukrainą. Tačiau neturėtume savęs raminti, kad jam taip pavyks amžinai. Neatmetame galimybės, kad Rusija gali dar labiau paspausti Baltarusiją, ir būtent todėl turime atsižvelgti į blogiausius scenarijus“, – sakė J. Jeninas.

Ministro pavaduotojas pranešė, kad ukrainiečiai gynėjai toliau stato inžinerinę Kyjivo ir Kyjivo srities, taip pat su Baltarusija besiribojančių sričių gynybos įrangą.

„Mes maksimaliai sustiprinome ir administracinį, ir kontržvalgybinį režimą šiaurinėse sienose. Ir tai – ne tik apie pusšimtis papildomų patikros punktų. Kartais tai – atskiros specialiosios karinės operacijos, kurios vykdomos, ieškant tarp vietos gyventojų įtartinų elementų, ieškant rusų karių, kurie per kažkokį stebuklą liko išlaisvintose iš okupantų teritorijose“, – pasakojo J. Jeninas.

Jis pridūrė, kad iki šiol net iš rusų okupantų išlaisvintose teritorijose tarp ukrainiečių yra kolaborantų ir potencialių Rusijos valdžios šalininkų.

Ukrainos ir Vakarų žvalgybų duomenimis, didelė tikimybė, kad iš Baltarusijos pusės gali ateiti diversijų ir žvalgybos grupės, kurių nariai gali mokėti ukrainiečių kalbą, nes juos gali surinkti iš laikinai okupuotų teritorijų rytuose.

„Jie gali turėti labai įvairaus pobūdžio užduočių – nuo transporto kelių analizės ir galimų sunkiosios technikos judėjimo krypčių iki mūsų inžinerinių įrenginių įrangos lygio, diversijų rengimo, ieškojimo tarp vietos gyventojų bendrininkų, kurie rengtų teroro išpuolius prieš infrastruktūros objektus arba arti karinių dalinių. Jie jau neateina su rusiškomis mobiliųjų [telefonų sim] kortelėmis“, – pranešė J. Jeninas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją