„Priimtas sprendimas perduoti paimtus į nelaisvę Rusijos karius jų motinoms, jeigu jos atvyks jų paimti į Ukrainą, Kijevą“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

Prieš savaitę prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, Kijevas tvirtina paėmęs į nelaisvę dešimtis rusų kariškių, o internete plinta mobiliųjų telefonų vaizdo įrašai, kuriuose matyti suglumę ir nuginkluoti jauni uniformuoti vyrai.

Kijevas siekia susilpninti Rusijos visuomenės paramą invazijai ir atidarė karštąją telefono liniją bei tinklalapį, leidžiančius rusų tėvams sužinoti, ar jų sūnūs yra tarp žuvusiųjų ar paimtųjų į nelaisvę.

Gynybos ministerija paskelbė telefono numerius ir elektroninio pašto adresą, kuriais galima gauti informacijos apie paimtus į nelaisvę rusus, o motinos bus kviečiamos į Kijevą išvežti savo dingusių sūnų.

„Prašau šią informaciją perduoti tūkstančiams nelaimingų motinų, nelaimingų motinų iš Rusijos, kurių sūnūs Ukrainoje tapo karo belaisviais. Priimtas sprendimas karo belaisvius iš Rusijos atiduoti jų motinoms, jeigu jos atvyks į Ukrainą, į Kijevą, jų pasiimti“, – teigė Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos patarėjas Antonas Heraščenka.

A. Heraščenka taip pat paaiškino, kaip elgtis Rusijos karių motinoms, norinčioms iš karo nelaisvės atsiimti sūnus. Pirmiausia, reikia išsiaiškinti, ar konkretus Rusijos Federacijos karinių pajėgų karys paimtas į nelaisvę, ar žuvęs.

Tai galima padaryti „Telegram“ kanale „Gruz 200“ arba paskambinus karštąja Ukrainos gynybos ministerijos linija „Grįžk gyvas iš Ukrainos“.

„Gavusios patvirtinimą, kad jūsų sūnus yra pas mus nelaisvėje, iš Rusijos turite atvykti jo pasiimti pas mus į Kijevą. Po to, kai įsiveržė fašistinė Putino armija ir buvo uždaryta oro erdvė, tai galima padaryti taip: nusigaukite iki Kaliningrado arba Minsko. Iš ten autobusais arba taksi iki Lenkijos sienos. Tada per Lenkijos teritoriją reikia nusigauti iki sienos su Ukraina. Ten jus pasitiks ir palydės į Kijevą, kur jums bus perduotas jūsų sūnus“, – į rusų karių motinas kreipėsi A. Heraščenka.

„Priešingai nei Putino fašistai, mes, ukrainiečiai, nekariaujame prieš motinas ir jų paimtus į nelaisvę vaikus“, – priduriama pareiškime.