Tai Ministrų kabineto pasėdyje pareiškė Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas.

„Mes pradedame projektą „Siena“. Tai realaus sienos tarp Ukrainos ir Rusijos Federacijos statybos projektas“, – sakė ministras pirmininkas.

Priminsime, kad vicepremjeras Vladimiras Groismanas pranešė, kad Europos techninė misija artimiausiu metu įvertins sienos statybos tarp Ukrainos ir Rusijos darbų apimtis.

Černihivkos srityje jau stiprinama siena su Rusija – kasami grioviai ir planuojama statyti sieną.

A. Jaceniukas pareiškė, kad Rusija yra „teroristinė valstybė“, kuriai vienintelei tenka atsakomybė dėl konflikto Ukrainos rytuose, taip pat pakartojo, jog Kijevas sieks narystės NATO.

Vartodamas griežtą retoriką NATO viršūnių susitikimo Velse išvakarėse, A.Jaceniukas sakė: „Rusija yra teroristinė valstybė – ji yra valstybė agresorė ir bus patraukta atsakomybėn pagal tarptautinę teisę.“

„Kalbant apie NATO, manau, jog teisingiausias sprendimas būtų priimti Ukrainą kaip NATO narę“, – pridūrė jis, pakartodamas praeitą savaitę išsakytą raginimą.

Kijevas: prorusiški separatistai kelia grėsmę dujų tiekimui į Europą

Ukrainos rytuose su vyriausybinėmis pajėgomis kovojantys prorusiški separatistai gali pakenkti dujų tranzito infrastruktūrai ir sukelti grėsmę energijos išteklių tiekimui į Europą, trečiadienį pareiškė Ukrainos saugumo taryba.

Pusė Rusijos eksportuojamų dujų keliauja tranzitu per Ukrainą, įskaitant kai kurias teritorijas šalies rytuose, kurias dabar kontroliuoja separatistai.

„Rusų samdiniai ėmėsi veiksmų, kurie gali suardyti dujų tranzito sistemą laikinai okupuotoje teritorijoje (Ukrainos rytuose)“, - sakoma Ukrainos saugumo tarybos spaudos tarnybos išplatintame pareiškime.

„Tai gali sukelti grėsmę dujų tiekimui į Europą“, - pažymima jame.

Sumaištis dėl Ukrainos ir Rusijos pareiškimų

DELFI primena, kad Kremlius trečiadienį pareiškė, kad Rusijos vadovas Vladimiras Putinas ir Ukrainos prezidentas Petro Porošenka sutarė dėl žingsnių, kurių reikia siekiant taikos Ukrainos rytuose, tačiau susitarimas dėl paliaubų tarp Maskvos ir Kijevo nebuvo sudarytas, nes Rusija nedalyvauja konflikte.

P.Porošenkos spaudos tarnyba kiek anksčiau išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, kad Maskva ir Kijevas sutarė dėl „nuolatinių paliaubų“ Ukrainos rytiniame Donbaso regione.

Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ citavo Kremliaus atstovą spaudai Dmitrijų Peskovą, kuris sakė: „V.Putinas ir P.Porošenka iš tiesų aptarė žingsnius, kurie leistų sudaryti paliaubas tarp kovotojų ir Ukrainos pajėgų. Tačiau Rusija iš principo negali susitarti dėl paliaubų, nes nėra konflikto šalis“.

Tuo metu Ukrainos rytinio regiono prorusiškų sukilėlių lyderis trečiadienį pareiškė, kad Kijevo vyriausybės pajėgų atitraukimas iš „mūsų teritorijos“ yra pagrindinė taikos separatistų kontroliuojamose vietovėse sąlyga.

Separatistų paskelbtos „Donecko liaudies respublikos“ premjero pavaduotojas Vladimiras Antiufejevas sakė telefonu naujienų agentūrai „Reuters“, kad kalbos apie paliaubas tarp Rusijos ir Ukrainos yra „provokacija“, nes Maskva nėra šio konflikto šalis.

„Ugnies nutraukimas visuomet gerai, tačiau lieka galioti mūsų pagrindinė sąlyga – atitraukti Ukrainos pajėgas iš mūsų teritorijos. Tai vienintelis protingas būdas“, – pareiškė jis.

Ukraina ir Vakarų šalys kaltina Rusiją siunčiant savo karius ir ginklus į pagalbą prorusiškiems sukilėliams, kurie nuo balandžio vidurio kaunasi su vyriausybės pajėgomis šalies rytuose. Maskva tokius kaltinimus įnirtingai neigia.

Po susitikimo su P.Porošenka praeitą savaitę V.Putinas pareiškė, kad dėl jokių paliaubų nebuvo diskutuojama, nes Rusija nėra to konflikto dalyvė.

Prorusiški separatistai kaunasi su Ukrainos vyriausybės pajėgomis vadinamajame Donbaso regione, kurio dauguma gyventojų yra rusakalbiai, kuriame sutelkta didžioji dalis šalies sunkiosios pramonės ir kuris generuoja apie 18 proc. Ukrainos bendrojo vidaus produkto.

Kautynės rytų Ukrainoje nusinešė jau beveik 2,6 tūkst. žmonių gyvybių, o dar per 340 tūkst. gyventojų buvo priversti palikti savo namus, skelbia Jungtinės Tautos.