Į minimalaus saugumo federalinį kalėjimą Oksforde, Viskonsino valstijoje, George'as Papadopoulas pateko praėjus daugiau nei metams po to, kai pripažino savo kaltę vienoje iš pirmųjų specialiojo prokuroro Roberto Muellerio pradėtų bylų.

Jis - jau antrasis asmuo, kuriam R. Muellerio tyrime skirta laisvės atėmimo bausmė. Pirmasis buvo teisininkas iš Londono Alexas Van Der Zwaanas, kuriam buvo skirtas 30 dienų areštas. Bausmė jam teko už melavimą apie darbą su Donaldo Trumpo rinkimų kampanijos vadovu Paulu Manafortu.

Pačiam P. Manafortui gresia daugiau nei 10 metų nelaisvės dėl kaltinimų pinigų plovimu ir neteisėtu lobizmu. Jo teismas vyks kitų metų vasarį.

Prieš 2016 metų kovą prisijungdamas prie D. Trumpo užsienio politikos patarėjų komandos, G. Papadopoulas buvo mažai žinomas naftos pramonės analitikas.

Gyvendamas Londone, jis užmezgė kontaktus su, kaip pats manė, svarbiais rusų ir su Rusija siejamais pareigūnais. Pastarieji D. Trumpo rinkimų komandai per G. Papadopoulą pasiūlė galimybę suorganizuoti D. Trumpo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimą.

Vienas iš šių asmenų, paslaptingas akademikas Josephas Mifsudas, G. Papadopoului taip pat perdavė, kad Maskva turi D. Trumpo varžovę Hillary Clinton kompromituojančios informacijos.

Įtariama, kad, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, G. Papadopoulas apie šį pokalbį papasakojo Australijos diplomatui, kuris informaciją perdavė žvalgybos kanalais. Informacijai pasiekus FTB, biuras pradėjo tyrimą dėl galimų D. Trumpo rinkimų komandos ir Rusijos ryšių.

Elektroniniai laiškai ir kitų liudytojų duoti parodymai atskleidė, kad G. Papadopoulas apie savo kontaktus ir susitikimus su rusais nuolat informuodavo D. Trumpo rinkimų štabą. Tai sukėlė įtarimų dėl galimo jų bendrininkavimo.

G. Papadopoulas FTB agentų buvo apklaustas 2017-ųjų sausį, kitą savaitę po D. Trumpo inauguracijos. Remiantis federaliniais kaltinimais, tuomet jis melavo apie savo kontaktus su rusais.

2017-ųjų spalio 5 dieną jis galiausiai pripažino kaltę ir pažadėjo bendradarbiauti su tyrėjais.