Tyrėjai apklausė ir atliko tyrimus 919 žmonių iš 405 šeimų šalies vakaruose esančioje Gangelto savivaldybėje. Po karnavalo, kuriame dalyvavo koronavirusu užsikrėtusi pora, šioje teritorijoje susiformavo vienas didžiausių Vokietijoje COVID-19 židinių.

Atlikę užsikrėtimo ir antikūnių tyrimus, mokslininkai išsiaiškino, kad koronaviruso sukeliama liga susirgo 15 proc. visų Gangelto gyventojų. Mirtingumo rodiklis siekė 0,37 proc.

Tokius rezultatus pritaikę visos valstybės mastu mokslininkai apskaičiavo, kad iš viso Vokietijoje koronavirusu galėjo užsikrėsti 1,8 mln. žmonių. Tai dešimt kartų didesnis skaičius, nei šiuo metu yra patvirtinta užsikrėtimo atvejų. Tyrimas taip pat parodo, kad besimptomių virusu užsikrėtusių pacientų dalis jau siekia 22 proc.

„Atsižvelgiant į tai, kad, kaip paaiškėjo, kas penktam žmogui nepasireiškia jokie pastebimi ligos simptomai, galima daryti išvadą, jog užsikrėtusių žmonių, pernešančių virusą ir kitiems, negalima identifikuoti remiantis tik atpažįstamais koronaviruso simptomais“, – sakė vienas iš tyrimo vykdytojų, Bonos universiteto Higienos ir visuomenės sveikatos instituto vadovas Martinas Exneris.

Dėl šios priežasties, siekiant suvaldyti COVID-19 plitimą, yra itin svarbu laikytis saugaus atstumo ir visų higienos rekomendacijų, teigė mokslininkai.

„Visi iš pažiūros sveiki žmonės, kuriuos sutinkame savo kelyje, gali pernešti virusą. Turime tai suvokti ir imtis atitinkamų veiksmų“, – teigė tyrimo ekspertas.

Vokietijoje jau pradėta švelninti karantino apribojimus, veiklą leista atnaujinti parduotuvėms, mokykloms bei religinėms institucijoms. Tačiau net ir sušvelninus priemones, vis dar galioja griežtos atstumo laikymosi taisyklės. Daugumoje Vokietijos teritorijų draudžiami daugiau nei dviejų žmonių socialiniai susibūrimai. Taip pat šalies viešajame transporte ir parduotuvėse būtina dėvėti kaukes, prekybos centruose yra paruoštos specialios žymos, skatinančios pirkėjus laikytis 1,5 m atstumo.