Pasak saugumo ir gynybos studijų instituto „IHS Jane's“, prie dviženklio augimo labiausiai prisidėjo Azijos ir Ramiojo vandenyno regionas.

Instituto analitikų skaičiavimais, šio regiono valstybių ginklų importas 2009–2016 metais pašoko 71 procentu.

„Tokio didelio metinio prieaugio, kaip 2015 metais, pasaulio ginklų ir gynybinių sistemų prekybos rinkoje dar nėra buvę“, – pareiškė „IHS Jane's“ vyresnysis analitikas Benas Mooresas.

„2015-ieji buvo rekordiniai metai“, – pridūrė jis.

Pasak instituto, ginklų importo augimas ypač spartėja „Pietų Kinijos jūros valstybėse“.

Pradėjęs jūroje sparčiai statyti dirbtines salas, kurias galima panaudoti kariniais tikslais, Pekinas regione sukėlė nemažą pasipriešinimą.

„IHS Jane's“ ataskaitoje pažymima, kad trys iš dešimties valstybių, kuriose ginklų importas pernai augo sparčiausiai, yra Azijos ir Ramiojo vandenyno regione – tai yra Vietnamas, Filipinai ir Bangladešas.

Pietų Korėja, 2014 metais tarp didžiausių pasaulyje ginklų ir gynybinių sistemų importuotojų užėmusi septintą vietą, pernai šiame sąraše pakilo į penktą vietą – per metus šalis užsienyje įsigijo ginklų už 2,2 mlrd. JAV dolerių.

Ataskaitoje taip pat prognozuojama, kad šiemet Pietų Korėja pakils dar aukščiau – į ketvirtą vietą.
Australija, pernai užsienyje įsigijusi ginklų už 2,3 mlrd. JAV dolerių, didžiausių pasaulyje ginklų ir gynybinių sistemų importuotojų sąraše iš šeštos vietos pakilo į trečią.

Šiame sąraše pernai, kaip ir metais anksčiau, pirmavo Saudo Arabija, o antroji vieta ir vėl atiteko Indijai.

„IHS Jane's“ prognozėmis, šiemet pasaulio ginklų rinka turėtų padidėti iki 69 mlrd. JAV dolerių ir augimą, be kita ko, lems Indijos nesugebėjimas pagaminti kokybišką gynybinę įrangą, kurios šaliai reikia senstančiai įrangai pakeisti.

„Indijai reikia pakeisti daug naikintuvų ir povandeninių laivų ir, atsižvelgiant į didelį šalies ekonomikos augimo tempą, ji turėtų turėti pakankamai lėšų, kad ateinančiais dešimtmečiais galėtų įsigyti šią įrangą“, – pareiškė „IHS Jane's“ direktorius Paulas Burtonas.

Didžiausių pasaulyje ginklų eksportuotojų sąraše taip pat būta pokyčių, rodo „IHS Jane's“ ataskaita.
Vokietija, kurios ginklų eksportas pernai sudarė 4,8 mlrd. JAV dolerių, iš penktos vietos šiame sąraše pakilo į trečią.

Prancūzija iš trečios vietos smuko į ketvirtą (4,8 mlrd. JAV dolerių), o Didžioji Britanija – iš ketvirtos į penktą (3,9 mlrd. JAV dolerių).

Tuo tarpu pasaulio ginklų eksporto lyderiai liko tie patys – pirmąsias dvi šio sąrašo vietas, kaip ir anksčiau, užima Jungtinės Valstijos ir Rusija.