Nepaisant itin trapios daugumos, 2021–2023 metais demokratų kontroliuotas Kongresas buvo vienas produktyviausių šiuolaikinėje istorijoje. Buvo priimta daug įvairių – nemaža jų dalis sulaukė abiejų partijų paramos – teisės aktų, susijusių su gamyba, infrastruktūra, ginklų kontrole, klimato krize ir kita.

Tačiau stebintieji Vašingtone vykdomą politiką nuogąstauja, kad tarppartinio bendradarbiavimo amžius gali baigtis. Baiminamasi, kad teisėkūros procesas netrukus atsidurs aklavietėje, respublikonams žadant agresyvią darbotvarkę tiriant prezidento Joe Bideno administracijos veiklos aspektus.

Štai kelios temos, kurios, kaip tikimasi, bus akcentuojamos per naująją Kongreso sesiją.

Tyrimai

Buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo partija pastaruosius dvejus metus nuošalyje stebėjo, kaip jos lyderis atrėminėja daugybę baudžiamųjų, civilinių ir Kongreso tyrimų.

Tačiau dabar respublikonai rengia keršto planą su intensyvia savo pačių tyrimų programa.

Vienas pagrindinių jų taikinių greičiausiai bus pats J. Bidenas, o kai kurie partijos nariai jau patvirtino, kad kolegos svarsto apie apkaltą.

Tačiau svarbiausias Atstovų Rūmų Priežiūros komiteto prioritetas bus demokratų lyderio sūnaus Hunterio Bideno, kurį FTB jau tiria dėl jo verslo praktikos, intensyvesnis tikrinimas.

Keli respublikonų frakcijos žemesniuosiuose rūmuose atstovai ir ankstesnės administracijos veikėjai, įskaitant Atstovų Rūmų šviežiai iškeptos daugumos lyderį Keviną McCarthy ir D. Trumpą, nepaisė teismo šaukimų dalyvauti demokratų vadovautuose tyrimuose, įskaitant tyrimą dėl 2021-ųjų išpuolio prieš JAV Kapitolijų.

Tačiau respublikonai vis dėlto pažadėjo priversti duoti parodymus apie įvairius demokratų sprendimų priėmimo aspektus, pradedant Baltųjų rūmų bandymu suvaldyti imigracijos bei COVID-19 krizes ir baigiant sudėtingo pasitraukimo iš Afganistano organizavimu.

K. McCarthy, kuris kovoja su pasipriešinimu jo ambicijoms tapti naujuoju žemųjų rūmų pirmininku, apkaltino demokratus Teisingumo departamento „ginkluotu politizavimu“ dėl įvairių tyrimų, susijusių su D. Trumpu.

Respublikonai taip pat bandys rasti pažeidimų specialiojo prokuroro Roberto Muellerio vadovautame tyrime dėl Rusijos kišimosi į 2016-ųjų JAV rinkimus. Jis atskleidė plačius D. Trumpo vykdytos kampanijos ir Rusijos vyriausybės bei žvalgybos agentų ryšius.

Teisės aktai

K. McCarthy pažadėjo anuliuoti 80 mlrd. JAV dolerių (75,1 mlrd. eurų), skirtų užtikrinti veiksmingą mokesčių surinkimą, išmokėjimą. Taip pat jis ketina priimti „Teisių bilį“, kuris suteiktų tėvams daugiau įtakos vaikų švietimo srityje, skirti daugiau lėšų policijai ir sienų kontrolei bei padidinti energijos gamybą šalyje.

Vis dėlto, atsižvelgiant į tai, kad abejus Kongreso rūmus kontroliuos ne ta pati partija, nė vienas strategas nesitiki, kad svarbūs teisės aktai pasieks J. Bideno stalą.

Rugsėjį respublikonai paskelbė teisėkūros darbotvarkę „Įsipareigojimas Amerikai“, tačiau joje trūko detalių – dominavo ne konkrečios priemonės, o bendri politiniai siekiai.

Kalbant apie ekonomiką, respublikonai žadėjo „kovoti su infliacija ir mažinti pragyvenimo išlaidas“, „padaryti Ameriką energetiškai nepriklausomą ir sumažinti dujų kainas“, „stiprinti tiekimo grandinę“ ir „užbaigti priklausomybę nuo Kinijos“.

Demokratams Senate trūksta devynių balsų iki 60 balsų „superdaugumos“, reikalingos daugeliui teisės aktų priimti, todėl tikėtina, kad aukštieji rūmai daug laiko praleis blokuodami iš Atstovų Rūmų ateinančius įstatymų projektus.

Jie taip pat ir toliau daug dėmesio skirs J. Bideno siūlomų kandidatų į teisėjus tvirtinimui.

Ukraina

Nuo 2022-ųjų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, Kongresas patvirtino daugiau kaip 100 mlrd. dolerių (93,9 mlrd. eurų) karinę ir humanitarinę pagalbą JAV sąjungininkei, daugiausia su abiejų partijų parama.

Tačiau respublikonų kontrolė Atstovų Rūmuose stiprina izoliacinės užsienio politikos šalininkų, daug dėmesio skiriančių valstybės biudžeto kontrolei ir kitų, norinčių sustabdyti mokesčių mokėtojų pinigų srautą į rytus, pozicijas.

Dešinįjį partijos sparną sustiprino K. McCarthy pareiškimas prieš kadencijos vidurio rinkimus. Jis teigė, kad partija nepasirašinės ant „tuščio čekio“ Kyjivui, kol amerikiečiai „sėdi recesijoje“.

Šis įspėjimas buvo pirmas oficialus signalas, kad Ukrainai, besiginančiai nuo Rusijos invazijos, gali kilti iššūkių kovojant dėl finansavimo.

Jei respublikonų įstatymų leidėjų grupė, prieštaraujanti paramai, taps pakankamai didelė, K. McCarthy gali tekti siūlyti jiems nuolaidų, pavyzdžiui, atidžiau tikrinti paramos teikimą.

Konservatorių lyderis jau pažadėjo atlikti auditą dėl „išlaidų gynybai ir pagalbos užsienio šalims, įskaitant, bet neapsiribojant pagalba Ukrainai“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją