Sindziango pietuose, kur gyvena daugiausiai šios musulmonų mažumos atstovų, kinai hanai šiuo metu sudaro 8,4 proc. gyventojų. Mažėjant uigūrų gimstamumui, šis rodiklis gali išaugti iki 25 proc., nurodo tyrimo autoriai.

Pekinas daugelį metų siekia įtvirtinti savo griežtą kontrolę šiame didžiuliame pasienio regione, pasižyminčiame ekonomine nelygybe ir periodiškai kylančiais neramumais.

Pastaraisiais dešimtmečiais milijonai kinų hanų persikėlė į Sindziangą, ieškodami darbo anglių ir dujų turtingame regione. Šis Pekino valdžios skatinamas kinų persikėlimas išprovokavo įtampą regione.

Vokiečių tyrėjas Adrianas Zenzas sakė, kad viešai prieinamuose Kinijos saugumo tyrėjų pranešimuose tvirtinama, kad pagrindinė neramumų priežastis yra mažumų bendruomenių tankumas, ir siūloma taikyti populiacijos kontrolę, siekiant sumažinti riziką.

Anot mokslininko, dokumentuose atsispindintys oficialūs nuogąstavimai, kad sausringame regione nepakanka gamtinių išteklių didžiuliam hanų naujakurių antplūdžiui, leidžia daryti išvadą, jog valdžia laiko gimstamumo ribojimą pagrindine priemone kontroliuoti regiono demografinę sudėtį.

Praėjusią savaitę Kinija paskelbė apie svarbius pokyčius šeimų planavimo politikoje, neseniai atliktam gyventojų surašymui parodžius, kad šalies visuomenė sparčiai sensta.

Kinija beveik 40 metų taikė kontroversišką „vieno vaiko politiką“ – vieną griežčiausių šeimos planavimo modelių pasaulyje. 2016 metais jis buvo sušvelnintas ir pakeistas „dviejų vaikų politika“, o nuo šiol poroms leidžiama auginti iki trijų vaikų.

Tačiau mokslininkai sako, kad Pekino požiūriu ne visi kūdikiai yra vienodai pageidautini Sindziange, todėl jis aktyviai vykdo politiką, kuria siekiama mažinti etninių mažumų grupių gimstamumą.

Gimstamumui kontroliuoti naudojamos įvairios priemonės, įskaitant įkalinimą už per didelį vaikų skaičių šeimoje ir prievartinę moterų sterilizaciją.

Susitelkęs į padėtį keturiose prefektūrose Sindzianto pietinėje dalyje ir naudodamas modelius, rekomenduotus daugelio Kinijos ekspertų, A. Zenzas iškelė prielaidą, kad Pekinas galbūt siekia padidinti kinų hanų dalį iki ketvirtadalio gyventojų šiame „tradiciniame uigūrų krašte“.

A. Zenzas sakė nustatęs „ketinimus sumažinti etninės mažumos populiacijos augimą, siekiant proporcingai padidinti hanų populiaciją pietų Sindziange“.

Oficialūs duomenys rodo, kad Sindziange nuo 2017 iki 2019 metų gimstamumas sumažėjo beveik perpus. Šis sumažėjimas buvo staigesnis negu visuose kituose Kinijos regionuose ir didžiausias pasaulyje nuo 1950 metų, nurodė Australijos strateginės politikos institutas.

A. Zenzas apskaičiavo, kad etninių mažumų populiacija pietų Sindziange iki 2040 metų natūraliai būtų galėjusi padidėti iki 13,14 mln. žmonių, bet suvaržymai gali nulemti, kad uigūrų ir kitų mažumų narių gims 4,5 mln. mažiau.

Kai kurios šalys vis aštriau kritikuoja Kiniją dėl jos politikos Sindziange, kur, anot Jungtinių Valstijų, Pekinas vykdo genocidą.

Žmogaus teisių grupių duomenimis, šiame regione įkurtose stovyklose laikoma mažiausiai milijonas žmonių, daugiausiai musulmoniškų mažumų narių. Pasak aktyvistų, šiems žmonėms taip pat taikomas priverstinio darbo režimas.

Pekinas teisina savo veiksmus, girdamas savo pažangą kovojant su terorizmu ir ekonomikos pasiekimus Sindziange. Kinija taip pat taiko atsakomąsias sankcijas ir mėgina bylinėtis su savo balsingiausiais kritikais, įskaitant A. Zenzą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)