S. Abdeslamas, kuris buvo sučiuptas po to, kai buvo pašautas į koją penktadienį per dramatišką policijos reidą Briuselyje, buvo taip pat apkaltintas Belgijos pareigūnų dėl priklausymo teroristų grupuotei. Po to jis buvo išvežtas iš Briuselio į griežčiausio apsaugos režimo kalėjimą šiaurės vakariniame Briugės mieste.

Įtariamasis bendradarbiauja su pareigūnais, bet jis ketina priešintis planuojamai ekstradicijai į Prancūziją, sakė jo advokatas Svenas Mary.

Paryžiaus prokuroras Francois Molinsas sakė, kad S. Abdeslamas tardytojams pasakojo iš pradžių „norėjęs susisprogdinti“ prieš nacionalinio stadiono „Stade de France“, bet galiausiai persigalvojo.

F. Molinso pažymėjo, kad tą pareiškimą reikėtų „vertinti atsargiai“, nes jis kertasi su faktu, jog tą vakarą S. Abdeslamas buvo užfiksuotas Prancūzijos sostinės 18-ame rajone, tapusiame vienu iš taikinių per lapkričio 13 dieną surengtas atakas. Per tas atakas žuvo iš viso 130 žmonių; atsakomybę dėl jų prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

18-ame rajone didesnių aukų pavyko išvengti, nes atakos buvo sutelktos Paryžiaus rytinėje dalyje, įskaitant koncertų rūmus „Bataclan“, kur buvo nužudyti 90 žmonių.

Praėjus kelioms dienoms po tų atakų, viename Paryžiaus rajone, kuriame, kaip buvo nustatyta pagal mobiliojo telefono signalus, lankėsi S. Abdeslamas, buvo rastas mirtininko sprogdintojo diržas.

Įtariamas bus išduotas Prancūzijai

S. Abdeslamas bendradarbiavo su pareigūnais, jis planuoja priešintis planuojamai ekstradicijai į Prancūziją, sakė jo advokatas Svenas Mary.

Prancūzijos teisingumo ministras Jeanas-Jacques'as Urvoas šeštadienį sakė, kad Belgija perduos S. Abdeslamą Prancūzijai per ne ilgesnį negu trijų mėnesių laikotarpį.

„Galutinis sprendimas ... turėtų būti priimtas per 60 dienų nuo jo arešto – arba 90 dienų, jeigu jis pateiks apeliaciją“, – sakoma J.-J.Urvoas pranešime.

S. Abdeslamo priešinimasis ekstradicijai gali užvilkinti šį procesą, bet neužkirs kelio perduoti jį prancūzų pareigūnams, nes bus vadovaujamasi Europos arešto orderiu, kuris buvo specialiai sukurtas, kad paspartintų ekstradicijos bylų nagrinėjime, sakė teisės ekspertai.

Paryžiaus prokuroras Francois Molinsas per spaudos konferenciją Paryžiuje irgi patvirtino, kad S. Abdeslamo atsisakymas „proceso neparalyžiuoja, tik jį pailgina. Sprendimas ... bet kokiu atveju bus priimtas per 90 dienų“.