„Likus 1 valandai ir 20 min. (15.10 val. Maskvos laiku; 13.10 val. Lietuvos laiku) iki aviacijos įvykio buvo apžiūrėtas ir nuvalytas mašinomis su šepečiais pakilimo takas 01. Praėjus 15-ai minučių po įvykio „buvo atliktas kontrolinis sukibimo koeficiento matavimas. Jo dydis buvo 0,63, o tai atitinka tokio tipo orlaivio nusileidimo reikalavimus“, – rašoma pranešime.

„Matavimo priemonės užplombuotos numatyta tvarka ir pagal nustatytus terminus patikrintos“, – rašo TAK spaudos tarnyba.

Iš pradžių žiniasklaida buvo iškėlusi versiją, kad lėktuvas galėjo nuvažiuoti nuo pakilimo tako dėl ant tako užsitraukusio antledžio. Tačiau greitai oro uostų asociacijos direktorius Viktoras Gorbačiovas pranešė, kad tokiu oru, kokiu įvyko avarija, pakilimo tako būklė turėjo būti normali.

„Dabar ne tokios klimato sąlygos. Šiek tiek sninga, bet pakilimo takui tai – niekai, nes ją nuolat valo ir nupučia“, – sakė jis.

Primename, kad katastrofa įvyko gruodžio 29 d. 16.45 val. (14.45 val. Lietuvos laiku). Oro linijų bendrovės „Red Wings“ lėktuvas Vnukovo oro uoste nuvažiavo nuo pakilimo tako ir perskilo į tris dalis. Nuolaužos nukrito ant Kijevo plento.

Žuvo penki iš skridusių aštuonių žmonių. Trys asmenys tebeguli ligoninėje. Iš Čekijos Pardubicės miesto grįžtančiame orlaivyje buvo likęs tik ekipažas. Tarp žuvusiųjų – lėktuvo kapitonas.

TAK pranešė, kad savirašiai lainerio prietaisai iššifruoti, o Tiriamasis komitetas perklauso pilotų ir dispečierių pokalbius. „Interfax“ šaltinis Nepaprastųjų įvykių padarinių likvidavimo operatyviniame štabe pareiškė, kad greičiausiai nesuveikė reversinė lėktuvo sistema arba buvo sugedę stabdžiai. Tiesiai, oficialiai šios informacijos nepatvirtino.

Aviabendrovė „Red Wings“ vėl dirba įprastu ritmu

Oro linijų bendrovė „Red Wings“ tęsia darbą ir grįžo prie įprasto skrydžių tvarkaraščio, rašoma bendrovės pranešime spaudai, kuris pirmadienį buvo išpublikuotas socialiniame tinklalapyje „Twitter“. Visi keleiviai nugabenti į Machačkalą, o iš ten vykdomi du skrydžiai į Maskvą.

Praėjusį sekmadienį tinklalapyje „Twitter“ bendrovė pranešė: „Po nepaprastojo įvykio bendrovės „Red Wings“ veikla nenutrūko. Gandai neatitinka realybės.“