„Turime prabangą šiek tiek palūkėti ir pažiūrėti, kaip programa diegiama kitur, ypač iš saugumo pusės, – interviu pirmadienį sakė gydytojas ir vykdomosios tarybos narys Lamas Ching-choi. – Mūsų ekspertai neskuba būti pirmieji, kurie pradės vakcinacijos programą. Stengiamės, kad vakcina nepavėluotų ir turėtume pakankamas jos atsargas, bet galime sau leisti prabangą įsitikinti, jog įsigyta vakcina tikrai saugi.“

Skirtingai nei JAV, Jungtinė Karalystė ir Kinija, kurios nuo gruodžio jau paskiepijo milijonus gyventojų, Honkongas dar nepaskelbė leidimo skiepytis ir neplanuoja pradėti vakcinavimo iki pat vasario.

Pareigūnai atsisakė priimti sausio mėnesio „Sinovac“ vakcinų siuntą, nes, anot Lamo Ching-choi, laukė reguliavimo institucijos patvirtinimo. Miestas įsigijo pakankamai „Pfizer Inc.-BioNTech SE“, „Sinovac Biotech Ltd.“ ir „AstraZeneca Plc“ vakcinų dozių, kad paskiepytų 7,5 milijono gyventojų, ir planuoja leisti žmonėms patiems pasirinkti, kuria vakcina jie norės būti paskiepyti.

Nuo pandemijos pradžios Honkongas pranešė vos apie 9283 koronaviruso atvejus ir yra viena iš „Covid“ atspariausių vietų pasaulyje.

Tačiau dabar miestas kovoja su ketvirtąja banga, kuri sugrąžino griežtus socialinio atstumo reikalavimus, vedančius iš kantrybės verslą – ypač restoranus – ir mokyklinio amžiaus vaikų tėvus. Per pastarąją savaitę valdžia kasdien pranešė apie 25–60 naujų atvejų.

Nuo „Covid-19“ mieste mirė 159 žmonės – tai būtų maždaug pusė visų Honkongo SARS (sunkaus ūmaus respiracinio sindromo) aukų.

Nuo SARS 2000-ųjų pradžioje mirė beveik 300 žmonių.

Atskiruose komentaruose antradienį Honkongo lyderė Carrie Lam pažymėjo, kad vakcinavimas nenutrauks socialinio atsiribojimo.

Honkongo vyriausybė antradienį ne iš karto atsakė į tolesnius klausimus apie skiepų programą.

Atsargus požiūris galėtų paskatinti visuomenę plačiau priimti vakcinas, kai tik jos bus prieinamos, teigia Davidas Hui, Honkongo Kinijos universiteto kvėpavimo takų medicinos profesorius ir vyriausybės „Covid-19“ patariamosios grupės narys.

„Gerai, kad jau turime duomenų iš Šiaurės Amerikos ir Jungtinės Karalystės, kurios pradėjo skiepijimo programą ir gali mums suteikti daugiau informacijos apie nežinomus šalutinius poveikius, tokius kaip sunki alerginė reakcija, kad galėtume geriau jiems pasiruošti“, – sakė D. Hui.