Penktadienį paskelbtame pranešime socialinės žiniasklaidos bendrovė teigė peržiūrėjusi pakeistą interneto įstatymą ir nusprendusi jo laikytis, tačiau pažadėjo toliau „ginti atvirą, viešą pokalbį ir užtikrinti, kad jos paslaugos būtų prieinamos naudotojams visur“.

Turkija sausį uždraudė socialinėms platformoms „Twitter“, „Periscope“ ir „Pinterest“ rodyti reklamą, siekdama toliau spausti socialinės žiniasklaidos įmones turėti teisėtus atstovus, sprendžiančius skundus dėl turinio.

Bendrovėms, turinčioms daugiau nei 1 mln. vartotojų, kurios atsisako paskirti oficialų atstovą, taikomos baudos, o po vėliau – reklamos draudimai.

Kita bausmė būtų pralaidumo sumažinimas, dėl kurio platformos taptų per lėtos naudoti.

Žmogaus teisių ir žiniasklaidos laisvės grupės teigia, kad įstatymai prilygsta cenzūrai ir pažeidžia teises į privatumą ir prieigą prie informacijos.

Pagal įstatymą vietiniai socialinės žiniasklaidos bendrovių atstovai yra atsakingi per 48 valandas sureaguoti į skundus, susijusius su privatumą ir asmens teises pažeidžiančiu turiniu juos patenkinant arba nurodant pagrindus, kodėl skundai negali būti patenkinti. Jei skundžiamas turinys nepašalinamas ar neblokuojamas per 24 valandas, bendrovė bus atsakinga už susijusią žalą.

Pagal įstatymą taip pat reikalaujama, kad socialinės žiniasklaidos duomenys būtų saugomi Turkijoje, o tai kelia susirūpinimą šalyje, kurioje vyriausybė nesibodi varžyti žodžio laisvės.

„Esame ir toliau pasiryžę apsaugoti „Twitter“ naudojančių Turkijos žmonių balsus ir duomenis. Ir toliau išliksime skaidrūs tvarkydami vyriausybės ir teisėsaugos prašymus“, – pabrėžė „Twitter“.

Pasak socialinio tinklo, Turkijos teisiniai reikalavimai pašalinti turinį sudaro 31 proc. visų užklausų visame pasaulyje. Šalis yra pateikusi maždaug 45 800 reikalavimų, iš kurių „Twitter“ įvykdė maždaug trečdalį.

Vyriausybė tvirtina, kad teisės aktai reikalingi kovai su elektroniniais nusikaltimais ir Turkijos socialinės žiniasklaidos vartotojų teisių apsaugai.

Pasak žodžio laisvę ginančios organizacijos Turkijoje „Freedom of Expression Association“, nuo spalio mėnesio Turkijoje buvo blokuota daugiau nei 450 tūkst. domenų ir 42 tūkst. pranešimų tviteryje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)