Interviu britų laikraščiui „Financial Times“ Rusijos lyderis sakė, kad „liberalioji idėja“ dabar prieštarauja tam, ko visame pasaulyje nori žmonės.

"(Liberalai) negali nieko niekam paprasčiausiai diktuoti, kaip bandė daryti pastaraisiais dešimtmečiais“, – sakė V. Putinas, populistiniams judėjimams sulaukiant vis daugiau paramos Europoje ir JAV.

V. Putinas „kardinalia klaida“ pavadino Vokietijos kanclerės Angelos Merkel sprendimą įsileisti į šalį daugiau kaip milijoną pabėgėlių ir gyrė JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pastangas stabdyti migrantų srautą iš Meksikos.

„Liberalioji idėja suponuoja, kad nieko nereikia daryti. Kad migrantai gali nebaudžiami žudyti, plėšti ir žaginti, nes reikia ginti jų, kaip migrantų, teises, – sakė jis. – Liberalioji idėja atgyveno. Ji ėmė prieštarauti populiacijos didžiosios daugumos interesams.“

Osakoje Japonijoje, kur dalyvauja Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime, D. Tuskas priekaištavo V. Putinui dėl tokių komentarų.

„Turiu pasakyti, jog griežtai nesutinku su pagrindiniu argumentu, kad liberalizmas atgyveno“, – pareiškė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas.

„Tas, kas sako, jog liberalioji demokratija atgyveno, taip pat tvirtina, kad atgyveno laisvė, atgyveno teisinė valstybė, atgyveno žmogaus teisės“, – pridūrė D. Tuskas. Pasak jo, tai yra „esminės ir gyvos“ europiečių vertybės.

„Kas man atrodo išties atgyvenę, tai autoritariškumas, asmenybės kultai, oligarchų vaidmuo, net jei kartais tai gali atrodyti veiksminga“, – pabrėžė D. Tuskas.

Šie griežti komentarai atitiko toną šiemetiniame G-20 viršūnių susitikime, kur tikimasi lyderių ginčų dėl prekybos, užsienio politikos ir klimato kaitos.

JAV prezidentas D. Trumpas prieš išskrisdamas į Osaką griežtai užsipuolė ir draugus, ir priešininkus, bet atvykęs į Japoniją atrodė atrodė taikingesnis ir prognozavo „labai sėkmingą dieną“.