Surogatinės motinystės paslaugas teikiančios agentūros Kinijoje ir JAV padeda pinigų nestokojančioms Kinijos gyventojoms, kurios nori apeiti itin griežtas šalies šeimos planavimo taisykles, negali pačios susilaukti atžalų ar tiesiog nori savo vaikams suteikti JAV pilietybę. Triukas gana paprastas – JAV piliečiai, sulaukę 21 metų, gali prašyti žaliųjų kortų savo tėvams.

Nors tikslių duomenų, kiek tiksliai kinių pasinaudojo surogatinių motinų iš Amerikos paslaugomis ar bent jau ketina tai padaryti, nėra, abejose šalyse veikiančios agentūros sako, jog per pastaruosius dvejus metus paklausa vis auga.

JAV vaisingumo klinikos ir surogatinės motinystės paslaugas teikiančios agentūros kuria tinklalapius kinų kalba ir samdo šią kalbą mokančius darbuotojus.

Bostone veikianti klinika „Circle Surrogacy“ teigia, jog per pastaruosius penkerius metus turėjo mažiausiai šešis tokius atvejus, patvirtino jos vadovas Johnas Weltmanas.

„Būtų keista, jeigu jums paskambinus po keturių mėnesių, šis skaičius nebūtų išaugęs dvigubai. Šiais metais susidomėjimo iš Kinijos gyventojų sulaukiame tikrai nemažai. Šiuo metu vyksta derybos su daug klientų, kurie prie mūsų prisijungs per ateinančius tris ar keturis mėnesius“, - teigia J. Weltmanas.

Agentūra, kuriai per metus tenka apie 140 surogatinės motinystės atvejų, sako, jog net 65 proc. atvejų klientai nėra iš Jungtinių Valstijų. Jie kaip tik ketina atidaryti ir filialą Kalifornijoje, nes būtent ten patogiausia atvykti klientams iš Azijos. Anot J. Weltmano, agentūra tikisi kitais metais turėti atstovų Šanchajuje.

Toks kinų susidomėjimas amerikietėmis kuria nemenką kultūrinę įtampą.

Agentūros personalas, pageidaujantis, kad surogatinės motinos ir būsimieji tėvai užmegztų artimus santykius, stebisi klientais iš Kinijos, kurie surogatinę motinystę vertina kaip paprasčiausią verslo sandorį.

Kinijoje, kur surogatinės motinystės paslaugos yra nelegalios, dalis klientų faktą, jog atžalą jiems pagimdė surogatinė motina, laiko paslaptyje. Kartais nėštumą kinės netgi simuliuoja, kad nesukeltų įtarimų.

Kinijos piliečių noras bet kokia kaina gauti JAV pilietybę nėra naujovė. 14-oji JAV konstitucijos pataisa suteikia teisę visiems, gimusiems šalyje, gauti Amerikos pilietybę.

Vis daugiau besilaukiančių kinių gimdyti vyksta į JAV – kad gimęs vaikas gautų Amerikos pilietybę. Dažniausiai jos kurį laiką apsistoja specialiuose būstuose – teikiamos net ir tokios paslaugos.