Turtingiausias Rusijos parlamentaras Grigorijus Anikejevas nupirko 50 plaučių ventiliavimo aparatų ligoninei, bet paaiškėjo, kad jų galiojimas seniai pasibaigęs.

Vladimiro miesto (Rusija) prokuratūra kreipėsi į Tiriamąjį komitetą, prašydama iškelti baudžiamąją bylą dėl nekokybiškų plaučių ventiliavimo aparatų partijos pristatymo į 6-ąją ligoninę, kurioje gydomi užsikrėtusieji koronavirusu, skelbia meduza.io.

Remdamasi žiniasklaidos pranešimais, prokuratūra atliko tyrimą ir išsiaiškino, kad balandį ligoninė gavo 50 aparatų „FAZA – 5 NR“ už 6 mln. rublių, kurių galiojimas baigėsi jau prieš 15 metų. Žinyba pabrėžė, kad aparatai gauti be dokumentų, be galiojančių registracijos liudijimų.

Kaip teigė prokuratūros atstovas, nebuvo atlikta aparatų tinkamumo tikrinimo. Žinyba nepatikslino, kas atgabeno aparatus į ligoninę.

Pagal atvirų šaltinių duomenis, aparatų „FAZA – 5 NR“ pakuotėje nurodytas penkerių metų galiojimo laikas, o vidutinis jų naudojimo laikas – ketveri metai.

Balandžio 15 d. leidinyje „ProVladimir“ rašė, kad į 6-ąją Vladimiro ligoninę atvežė 50 nekokybiškų plaučių ventiliavimo aparatų, pagamintų 1999–2001 m. Leidinio žurnalistų nuomone, aparatus ligoninei galėjo atgabenti Dūmos narys Grigorijus Anikejevas, kurio pajamos 2018 m. buvo didžiausios iš visų parlamentarų.

Balandžio 6 d. G. Anikejevo labdaros fondas „Gailestingumas ir tvarka“ pranešė, kad parlamentaras nupirko 50 plaučių ventiliavimo aparatų ir perdavė juos Vladimiro srities Sveikatos apsaugos departamentui, kad šis išdalintų aparatus ligoninėms. „ProVladimir“ rašė, kad G. Anikejevas pirko aparatus už 6 mln. rublių. Pats G. Anikejevas balandžio 14 d. informavo, kad pirko 1999 m. gamintų plaučių ventiliavimo aparatų, ir pabrėžė, kad „aparatai nauji, nenaudoti, visą šį laiką buvo saugomi“. Parlamentaras pabrėžė, kad „šie aparatai skirti naudoti tik esant ekstremaliai situacijai“.

G. Anikejevo teigimu, balandžio 14 d. aparatams buvo atliktas nepriklausomas techninis patikrinimas.

Vladimiro srities administracija informavo „RIA Novosti“ korespondentą, kad 6-ojoje ligoninėje yra plaučių ventiliavimo aparatai, kurie „absoliučiai tinka pacientams su kvėpavimo nepakankamumu palaikyti“. Kaip informavo ligoninės administracija, aparatų ši ligoninė nepirko, jų atvežė iš kitų medicinos įstaigų.

Vladimiro srities Sveikatos apsaugos departamento direktorius Aleksejus Mozaliovas pabrėžė, kad Vladimiro medikams siūlė paramą keliais plaučių ventiliavimo aparatais, „bet paaiškėjo, kad tie aparatai skirti kitokioms pagalbos rūšims, taigi Vladimiro medikai jų nepriėmė“.