Pranešama, kad tai įvyko kovo 25-ą dieną. Tai, pasak „Haber Global“, gali reikšti, kad Armėnija tapo karo veiksmų Ukrainoje dalyve.

„Taip pat gali būti, kad Rusijai karinę paramą teikiančiai Armėnijai bus taikomos sankcijos arba jai bus skirtas įspėjimas“, – skelbia „Haber Global“.

Armėnijos gynybos ministerija paneigė Turkijos žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, kad neva Armėnija perduoda keturis „Su-30“ naikintuvus su pilotais Rusijai naudoti kare prieš Ukrainą.

„Haber Global TV“ kanalas, cituodamas nežinomą Turkijos žvalgybos šaltinį, paviešino pranešimą tvirtindamas, kad Armėnija perdavė keturis „Su-30“ lėktuvus Rusijai kariauti su Ukraina.

„Ši informacija visiškai klaidinga. Visi Armėnijos Respublikos ginkluotųjų pajėgų arsenalo lėktuvai kartu su įgula yra savo dislokacijos vietose, vykdo paskirtas užduotis“, – pareiškė Gynybos ministerija.

Ministerija taip pat pažymėjo, kad tame pačiame pranešime pateiktas teiginys, kad Armėnija yra viena pagrindinių krypčių Sirijos samdinių perkėlimui kovoti Ukrainoje, taip pat klaidingas.

Armėnija pirmadienį paragino Rusijos taikdarius Kalnų Karabache imtis „konkrečių žingsnių“, kai Azerbaidžano pajėgos perėmė strateginio kaimo atsiskyrusiame regione kontrolę.

Rusijai vykdant karinį Ukrainos puolimą, regione įsiplieskė nauja įtampa, kai Azerbaidžano pajėgos ketvirtadienį užėmė Faruko kaimą Kalnų Karabache. Už šią sritį atsako Rusijos taikdariai, dislokuoti Karabache pagal Maskvos tarpininkautas paliaubas, 2020 metų pabaigoje užbaigusias kelias savaites trukusias Armėnijos ir Azerbaidžano kovas dėl regiono.

Rusijos gynybos ministerija sekmadienį pranešė, kad Azerbaidžanas atitraukė savo pajėgas iš kaimo, tačiau Baku teigė, kad jo pajėgos tebevaldo teritoriją. Armėnijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį išplatintame pareiškime pareikalavo atlikti „tyrimą dėl Rusijos taikos palaikymo kontingento veiksmų per Azerbaidžano įsiveržimą“ ir patvirtino, kad Azerbaidžano kariai liko rajone.

„Tikimės, kad Rusijos taikos palaikymo kontingentas Kalnų Karabache imsis konkrečių žingsnių, kad būtų nutrauktas Azerbaidžano dalinių įsiveržimas į taikdarių atsakomybės zoną“, – sakoma pareiškime.

Didelis protrūkis Karabache gali tapti iššūkiu Rusijai, metusiai savo pajėgas į Ukrainą. Maskva regione dislokavo apie 2 tūkst. taikdarių po 2020 m. karo dėl anklavo, nusinešusio daugiau nei 6 500 gyvybių.

Etniniai armėnų separatistai Kalnų Karabache atsiskyrė nuo Azerbaidžano, kai 1991 m. žlugo Sovietų Sąjunga, nuo tada besitęsiantis konfliktas pareikalavo maždaug 30 tūkst. gyvybių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)